Съединените щати се намират в последната фаза на план за

...
Съединените щати се намират в последната фаза на план за
Коментари Харесай

САЩ ще доставят 15 млрд. куб. метра втечнен природен газ на Евросъюза

Съединените щати се намират в последната фаза на проект за доставка на до 15 милиарда кубически метра полутечен природен газ на Европейски Съюз до края на 2022 година, оповестява " Файненшъл таймс ", базирайки се на три свои източника, осведомени с въпроса.

Споразумението има за цел да помогне на Европейски Съюз да понижи зависимостта си от природен газ от Русия. Доставките на полутечен природен газ от Съединени американски щати ще се насочат към задачата, сложена от Европейски Съюз по-рано този месец, за подмяна на 50-те милиарда куб. метра газ, доставян сега от Русия, с различни доставки.

През 2021 година Съединени американски щати са доставили на Европа общо 22 милиарда куб. метра полутечен газ, съгласно данни на Европейски Съюз, прецизира БНР.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се надяват да разгласят съглашението в петък сутринта.

" Става дума за спомагателен полутечен природен газ от Съединените щати за Европейския съюз, като по този метод сменяем съветския полутечен природен газ, който имахме до момента “, сподели Фон дер Лайен в четвъртък.

На този стадий обаче няма мнения на тази информация от страна на представители на Европейската комисия или на Белия дом.

По-рано през март Европейски Съюз изложи проектите си за импорт на спомагателни 50 милиарда куб. м. полутечен газ от международни производители, в това число Съединени американски щати, Катар и Египет, само че някои анализатори предизвестиха, че проектът е нереалистичен.

Длъжностни лица, осведомени с проекта на Съединени американски щати, подчертаха, че крайното количество полутечен природен газ, доставян за Европейски Съюз, ще зависи от комерсиалните контракти. Голяма част от продажбите на полутечен природен газ в Съединени американски щати към този момент са предопределени за страни по света, изключително към Азия, като крайбрежните им терминали за втечняване на газ работят с съвсем оптимален потенциал.

" Смятаме, че евентуалните краткосрочни ограничения ще бъдат значително фокусирани върху пренасочване на доставките към Европа, а не върху действителното нарастване на общия размер на износа на полутечен природен газ от Съединени американски щати “, разяснява Саманта Дарт, анализатор в Goldman Sachs.

Свободният потенциал за импорт на полутечен природен газ в Европа е концентриран върху Иберийския полуостров, само че Испания има неприятни тръбопроводни връзки, с цел да реалокира импортирания газ към Северна Европа.

Източноевропейските страни, които са най-силно подвластни от съветския газ, пък нямат инфраструктура, с цел да се възползват елементарно от вноса на полутечен природен газ, като по-близките терминали към този момент работят с потенциал, което значи, че те ще мъчат да усилят вноса още повече, показва " Файненшъл таймс ".

По-рано през днешния ден английският дипломат в Съединените щати Карън Пиърс сподели, че Обединеното кралство и Съединени американски щати работят за доставянето на повече полутечен природен газ в Европейския съюз, откакто Европейски Съюз се ангажира да диверсифицира доставките си на газ в опит да спре вноса на съветски горива.

Пиърс сподели, че Обединеното кралство е постигнало съглашение с американското пристанище в Балтимор за доставка на полутечен газ до Обединеното кралство, който по-късно ще бъде доставян на Европейски Съюз.

" Икономиките на Европа, в това число Обединеното кралство, ще би трябвало да ускорят прехода от изкопаеми горива. Това е доста мъчно сега, само че би трябвало да намерим метод да го създадем ", добави тя.

Междувременно Групата на седемте (Г-7) направи публично изказване, в което прикани страните, които изнасят нефт и природен газ, да " работят по виновен метод " и да усилят доставките на интернационалните пазари.

" ОПЕК има основна роля. Ние ще работим с тях и всички сътрудници, с цел да осигурим постоянни и устойчиви световни енергийни доставки ", се споделя в изказването.

Групата също по този начин повтори позицията си по отношение на спора в Украйна, като осъди Русия и предизвести Москва да не употребява биологични, химически или нуклеарни оръжия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР