Съединените щати са уведомили гръцкото правителство, че всякакви опити да

...
Съединените щати са уведомили гръцкото правителство, че всякакви опити да
Коментари Харесай

САЩ предупредиха Гърция да не оказва никаква помощ на освободения ирански танкер

Съединените щати са уведомили гръцкото държавно управление, че всевъзможни опити да бъде оказана помощ на иранския танкер, освободен от Гибралтар и плаващ към Гърция, ще бъдат считани за материална поддръжка за задгранична организация, избрана от Съединени американски щати като терористична, декларирал чиновник на Държавния департамент, представен от Ройтерс и dir.bg.

Танкерът " Грейс 1 ", преименуван на " Адриан Даря 1 ", подвигна котва от Гибралтар в неделя и през вчерашния ден плаваше към Каламата, Гърция, където се чака да дойде идната неделя.

Служителят споделил, че като транспортира нефт за Сирия, танкерът подкрепя Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, считан от Съединени американски щати за терористична организация.

Той добавил, че Съединените щати са изложили тази своя безапелационна позиция пред гръцкото държавно управление, както и пред всички страни с пристанища на Средиземно море, прибавя Ройтерс.

Още през вчерашния ден Иран пък предизвести Съединени американски щати против всевъзможни нови опити да задържат в намерено море иранския петролен танкер, който напусна Гибралтар, съобщи представител на иранското външно министерство по държавната телевизия, съобщи Ройтерс.

Запитан дали Вашингтон може да възобнови настояването си за задържане на танкера, откакто към този момент е напуснал Гибралтар, представителят на иранското външно министерство Абас Мусави сподели: " Такива дейности биха заплашили сигурността на корабоплаването в намерено море. Отправихме предизвестие по публични канали, най-много посредством швейцарското посолство ".

Швейцария съставлява американските ползи в Иран, който няма дипломатически връзки със Съединени американски щати.

Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо сподели, че управляващите в Гибралтар не могат повече да задържат иранския танкер по американско искане, поради разликата в санкционните режими по отношение на Техеран в Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Американският държавен секретар Майк Помпейо изрази страдание от освобождението на иранския петролен танкер.

Спорът за танкера провокира дипломатическа рецесия след задържането му в Гибралтар на 4 юли поради европейските наказания против Сирия.

Миналия четвъртък корабът получи позволение да отплава, откакто Техеран увери, че товарът от над 2 милиона барела нефт няма да бъде доставен в Сирия.

Ден по-късно Съединените щати издадоха заповед за задържане на кораба, само че държавното управление на Гибралтар отхвърли като се стимулира, че американските наказания не могат да се ползват в Европейския съюз. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР