Съединените щати са дълбоко загрижени“ от изявлението на преизбрания за

...
Съединените щати са дълбоко загрижени“ от изявлението на преизбрания за
Коментари Харесай

САЩ са дълбоко загрижени от изказването на Радев, че Крим е руски

Съединените щати са „ надълбоко загрижени “ от изказването на избрания отново за втори мандат президент Румен Радев, че полуостров Крим е „ съветски “.

Това се споделя в публично изказване на американското посолство в София, публикувано в понеделник. Ден по-рано Радев завоюва балотажа срещи Анастас Герджиков, събирайки над 66% от гласовете против над 31% за ректора на Софийския университет.

По време на в четвъртък настоящият държавен глава беше запитан „ чий е Крим “, на което отговори, че „ сега е съветски, кой да е “., която привика за пояснение българския дипломат в Киев.

„ Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО постоянно са били ясни и обединени в позицията си, че макар опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински “, акцентира посолството на Съединени американски щати в София.

От американската дипломатическа задача напомнят, че „ всички ние, включително и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем съветските опити да легитимират противозаконното завладяване и окупацията на полуострова “.

„ През последните няколко дни ние изразихме нашето надълбоко безпокойствие пред българските управляващи, както във Вашингтон, по този начин и в София “, приключва формалното изказване.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР