Съединените щати разрешиха екстрадирането на бившия президент на Перу Алехандро

...
Съединените щати разрешиха екстрадирането на бившия президент на Перу Алехандро
Коментари Харесай

САЩ екстрадират бивш президент на Перу, съден за корупция  

Съединените щати позволиха изгонването на някогашния президент на Перу Алехандро Толедо, с цел да бъде съден за корупция. Това оповестиха във вторник от прокуратурата на Перу, представени от Агенция Франс Прес.

" Бяхме осведомени, че Държавният департамент на Съединени американски щати е разрешил екстрадицията на Алехандро Толедо Манрике за закононарушения като пране на пари ", заяви прокуратурата в Twitter.


Припомняме, че Толедо беше задържан през юли 2019 година по обвинявания в корупция в Перу и беше под домакински арест в Съединени американски щати.

Лима го упреква, че е получил десетки милиони долари от бразилската строителна компания Odebrecht в подмяна на публични поръчки за строителство.

Толедо живее в Съединените щати от края на президентството си, с малко спиране през 2011 година, когато се кандидатира за втори мандат, само че беше надвит на първия тур.

Прокуратурата желае присъда от 20 години и 6 месеца затвор.

Толедо призна, че е получил част от парите, само че твърди, че е почтен по обвиняванията.

Бившият президент е в дълъг лист от някогашни перуански президенти, изправени пред правосъдни производства или към този момент наказани по обвинявания в корупция.

Сред тях са Алберто Фухимори (1990-2000), Олянта Умала (2011-2016), Педро Пабло Кучински (2016-2018), Мартин Вискара (2018-2020) и Педро Кастило (2021-2022).

нюз бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР