Съединените щати приемат десетки хиляди афганистанци, евакуирани по въздуха от

...
Съединените щати приемат десетки хиляди афганистанци, евакуирани по въздуха от
Коментари Харесай

Тайнственост обгръща съдбата на афганистански бежанци, изпратени от САЩ в база в Косово

Съединените щати одобряват десетки хиляди афганистанци, евакуирани по въздуха от Кабул, само че дават малко обществена информация за дребна група от тях, които остават в чужбина: десетки, които са провокирали подозрения за евентуални проблеми по време на инспекциите за сигурност и са били изпратени в американска база в балканската страна Косово, предава Асошиейтед прес.

Защитници на човешките права показаха опасения за афганистанците, изпратени в база " Бондстийл " в Косово през последните шест седмици, базирайки се на липса на бистрота по отношение на техния статут и аргументите за задържането им. Не е ясно какво може да се случи с тези, които не получат позволение за влизане в Съединените щати.

" Очевидно сме загрижени ", споделя пред Асошиейтед прес Йелена Сезар, изследователка от " Амнести интернешънъл " и специалистка по балканските въпроси. " Какво се случва в действителност с тези хора, изключително с хората, които не преминат сполучливо инспекцията за сигурност? Ще бъдат ли арестувани? Ще имат ли достъп до правна помощ? И какъв е проектът за тях? Има ли риск в последна сметка те да бъдат върнати в Афганистан ", пита тя.

Администрацията на Байдън сподели, че е прекомерно рано да бъде отговорено на някои от тези въпроси, най-малко обществено, защото тече трескава работа за преселване на афганистанците, евакуирани след завладяването на Афганистан от талибаните през август.

Липсата на налична информация в публичното пространство е предизвикателство за тези, които наблюдават от близко ориста на бежанците. " Няма доста бистрота за това по какъв начин работи режимът за инспекциите за сигурност ", сподели Сунил Варгезе, шеф на политическия отдел в " Международния план за помощ за бежанци ". " Не знаем за какво хората се изпращат в Косово за спомагателни инспекции, какви са тези спомагателни инспекции, какъв брой дълго ще лишават ", продължи той.

От 17 август до момента в Съединени американски щати са пристигнали над 66 000 афганистанци, в това число хора, работили като преводачи за американските военни, както и за въоръжените сили на личната си страна. Според държавното управление те са минали през щателна инспекция за отсяване на тези, които са опасност за националната сигурност.

Усилията за преселване са следени от близко след голям брой рецензии против президента Джо Байдън за безредната евакуация на силите на Съединените щати и съдружниците при изтеглянето от Афганистан. То стартира, когато администрацията на президента Доналд Тръмп подписа спокойно съглашение с талибаните за преустановяване на най-дългата война на Америка.

Тръмп и други републиканци настояват, че администрацията на Байдън е пуснала в Съединени американски щати афганистански бежанци без задоволително инспекции на предишното им. Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас отбрани инспекциите и сподели, че измежду идващите бежанци са засечени единствено минимални закани.

Според американски чиновници точният брой бежанци в база " Бондстийл " в Косово, дребна страна в Югоизточна Европа, която закупи самостоятелност от Сърбия с поддръжката на Съединени американски щати през 2008 година, варира, защото нови хора идват и други напущат, когато проблемите със сигурността, като да вземем за пример изчезнали документи, бъдат решени.

Правителството на Косово, което е непосредствен съдружник на Съединени американски щати, е дало единодушие бежанците да останат на територията на страната за една година. В страната има и друга група бежанци в обект в непосредствена непосредственост до " Бондстийл ", наименуван база " Бехтел ", където краткотрайно са настанени афганистанци, които са работили за страни от НАТО по време на войната, и чакат преселване в Европа.

Според американски чиновник, приказвал при изискване за анонимност, към 30 евакуирани афганистанци, дружно с към 170 членове на фамилиите им, са били в база " Бондстийл " за няколко седмици поради зародили подозрения за заплаха. Те са във висящо състояние, тъй като не са арестувани, само че, на този стадий, не са и безусловно свободни да изоставен.

Те са поискали да бъдат евакуирани от Афганистан, само че са били спрени на един от директните пунктове в Европа или Близкия изток и им е било казано, че би трябвало да отидат в Косово. Висш чиновник от администрацията сподели, че някои са решили да вземат със себе си фамилиите си. Междувременно управляващите работят с аналитици и други специалисти от ФБР, министерството на вътрешната сигурност и други организации, с цел да решат въпроси за тяхната идентичност или връзки от предишното им.

Висшият чиновник, приказвал при изискване за анонимност, сподели, че съгласно условия, избрани от държавното управление на Косово, те могат свободно да се движат в базата, само че нямат право да я напущат.

Той сподели, че изпратените в " Бондстийл " хора са случаи, които имат потребност от " доста в допълнение следствие ", включващо разбори и изявленията, преди управляващите да се усещат задоволително спокойни, с цел да им разрешат да продължат към Съединените щати. В някои случаи анализът е довел до заключението, че те са " годни да продължат пътя си към Съединени американски щати ", а в други " работата продължава " и техните случаи остават нерешени, добави той, без да даде точна разбивка на броя на случаите.

Служителят сподели, че Съединените щати не са изпратили никого назад в Афганистан и ще решат ориста на тези, които не съумеят да преминат през процеса на инспекция на " самостоятелна " основа, което в някои случаи може да значи преселване в друга страна.

Междувременно обаче " Бондстийл " остава недостъпна за външни лица, в това число юристи, които евентуално биха могли да съставляват хората там, в случай че на тях в последна сметка не им бъде разрешено да влязат в Съединени американски щати - обстановка, която не се нрави на правозащитници като Сезар. " Няма същински достъп до базата ", сподели тя. " Няма публичен или самостоятелен надзор върху това, което се случва там ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР