Съединените щати предлагат да спазват ограниченията на ядрените оръжия, определени

...
Съединените щати предлагат да спазват ограниченията на ядрените оръжия, определени
Коментари Харесай

САЩ ще спазват Нов СТАРТ до изтичането му

Съединените щати оферират да съблюдават рестриктивните мерки на нуклеарните оръжия, избрани в контракта Нов СТАРТ до приключването му през 2026 година, стига Русия да направи същото. Това разкриха двама високопоставени чиновници на американската администрация, представени от " Ройтерс ".

Целта е да се ускори световната сигурност.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан ще направи предлагането в тирада пред Асоциацията за надзор на оръжията - най-старата група за покровителство за надзор на оръжията в Съединени американски щати, прецизираха източниците, поискали анонимност.

Съливан ще съобщи, че администрацията на президента Джо Байдън е отворена за подновяване на безусловни договаряния с Москва по отношение на ръководството на нуклеарните закани, включително замяната на Нов СТАРТ с ново съглашение.

Той ще повтори и че САЩ са подготвени да стартират разговор за понижаване на риска с Китай, който уголемява своя нуклеарен боеприпас - апел, който до момента Пекин отхвърля на фона на дълбокото напрежение с Вашингтон.

" Когато политическите връзки са на ниско равнище, а напрежението е високо, считаме, че контролът върху оръжията и намаляването на нуклеарния риск са най-важни, а бихме споделили, че в този момент се намираме в подобен миг ", уточни един от чиновниците.

През февруари съветският президент Владимир Путин разгласи, че Русия приключва присъединяване си в Нов СТАРТ - последния огромен контракт за надзор на оръжията сред Москва и Вашингтон. Той лимитира броя на нуклеарните бойни глави, с които двете най-големи нуклеарни сили в света могат да разполагат, и трябваше да изтече през 2026 година Путин изиска Вашингтон да приключи поддръжката си за битката на Украйна против съветската инвазия и да включи Франция и Англия в договаряния за надзор на оръжията.

Правителството на Съединени американски щати разгласи хода на Путин за  " безконтролен и противозаконен ".

Подписан през 2010 година и изтичащ през февруари 2026 година, Нов СТАРТ ограничава до 1550 броя на стратегическите нуклеарни бойни глави, които страните могат да разполагат. Ограничава се до 700 и броят на наземните и подводните ракети и бомбардировачи, които могат да носят нуклеарни бойни глави.

Съливан ще предложи на САЩ да се придържат към тези ограничавания до приключването на контракта, в случай че Русия също го направи.

Той " ще разиска смисъла на запазването на това, което ни е останало от Нов СТАРТ, в това число нуждата от взаимност, от продължаващото придържане към главните ограничавания на контракта ", означи източникът.

Въпреки че Съливан ще съобщи още веднъж готовността за подмяна на Нов СТАРТ, това не значи, че в възможното ново съглашение рестриктивните мерки ще бъдат същите.

Нов контракт ще би трябвало да регистрира натрупването на нуклеарни оръжия на Китай. Според Пентагона Пекин евентуално ще утрои арсенала си до 1500 нуклеарни бойни глави до 2035 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР