Съединените щати и Великобритания нанесоха въздушни и морски удари по

...
Съединените щати и Великобритания нанесоха въздушни и морски удари по
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания атакуваха позиции на хутите в Йемен

Съединените щати и Англия нанесоха въздушни и морски удари по военни цели на хутите в Йемен в отговор на нападенията на придвижването против кораби в Червено море, което съставлява трагично районно разширение на войната сред Израел и Хамас в Газа.


Свидетели в Йемен потвърдиха пред медиите за детонации в цялата страна, президентът Джо Байдън предизвести в изказване късно нощес, че няма да се поколебае да предприеме по-нататъшни дейности, в случай че е належащо.

" Тези целенасочени удари са ясно обръщение, че Съединените щати и нашите сътрудници няма да толерират набези против нашия личен състав или да разрешат на враждебни участници да застрашат свободата на корабоплаването ", съобщи Байдън.

В изказване на английското министерство на защитата се споделя, че " първите данни сочат, че способността на хутите да заплашват комерсиалното мореплаване е претърпяла удар ".

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, който е в болница заради затруднения след интервенция съобщи, че ударите са били ориентирани против качествата на хутите, в това число безпилотни самолети, балистични и крилати ракети, крайбрежни радари и въздушно наблюдаване.

Представител на хутите удостовери " набезите " в столицата Сана, дружно с градовете Саада и Дамар, както и в провинция Ходейда, като ги назова " американско-ционистко-британска експанзия ".

Свидетели описаха пред Си Ен Ен, че набезите са били ориентирани към военна база наоколо до летището в Сана, боен обект наоколо до летището в Таиз, военноморска база на хутите в Ходейда и военни обекти в провинция Хаджа.

Продължаващите удари са една от най-драматичните демонстрации досега на разрастването на войната сред Израел и Хамас в Близкия изток след експлоадирането ѝ през октомври, макар че Съединени американски щати обявиха, че нямат желание да ескалират напрежението.

Един от американските чиновници, говорещ при изискване за анонимност, съобщи, че ударите се правят от самолети, кораби и подводници. Служителят съобщи, че повече от дузина места са били обект на удари и че те са имали за цел да отслабят военния потенциал на хутите и не са били единствено алегорични.

" Целта на тези удари беше доста ясна през цялото време и от президента и тя беше да се отстрани способността на хутите да нападат морски съдове, без значение дали са търговски или военни ", съобщи различен почитан американски боен чиновник.

Хутите, които управляват по-голямата част от Йемен, не се подчиниха на апела на Организация на обединените нации и други интернационалните организации да спрат ракетните си набези и нападенията с дронове по морските направления в Червено море, както и на предизвестията на Съединените щати за последствията, в случай че не го създадат.

Хутите настояват, че офанзивите им са в поддръжка на Хамас, палестинската ислямистка формация, която управлява Газа. Израел стартира военна офанзива, вследствие на която починаха над 23 000 палестинци в Газа след нападението на Хамас против Израел на 7 октомври, при което починаха 1200 души, а 240 бяха отвлечени.

От края на декември хутите са нападнали 27 кораба, нарушавайки интернационалната търговия по основния маршрут сред Европа и Азия, по който се реализира към 15 % от международния морски трафик.

Нощните удари в Йемен бяха нанесени единствено няколко дни след най-мащабната досега офанзива на хутите на 9 януари в Червено море, която принуди американските и английските военноморски сили да смъкват 21 хутски безпилотни самолета и ракети, изстреляни към южната част на Червено море. Военните на Съединени американски щати я дефинираха като сложна офанзива.

В изказването си Байдън съобщи, че хутите са се прицелили непосредствено в американските кораби.

Изтъкнати републиканци в Конгреса приветстваха този ход, само че го нарекоха просрочен, до момента в който някои от демократите на Байдън показаха опасения, че Съединени американски щати може да се забъркат в нова война, продължаваща десетилетия.

През декември повече от 20 страни се съгласиха да вземат участие в ръководената от Съединени американски щати коалиция, известна като интервенция " Пазител на благоденствието ", която охранява комерсиалния трафик в Червено море. Ударите на Съединени американски щати и Англия обаче се правят отвън тази защитна коалиция.

Байдън съобщи, че Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия поддържат интервенцията.

" Отговорът на интернационалната общественост на тези безразсъдни офанзиви беше обединен и съдбоносен ", сподели Байдън.

Американските и английските въздушни удари, нанесени рано на 12 януари по цели на хутите в Йемен поради неотдавнашните набези против кораби в Червено море, са били " нужни и пропорционални ", съобщи министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак.

" Въпреки многократните предизвестия от страна на интернационалната общественост хутите продължиха да правят набези в Червено море ", съобщи Сунак.

" Ето за какво предприехме лимитирани, нужни и пропорционални дейности за самоотбрана, дружно със Съединените щати... с цел да понижим военния потенциал на хутите и да защитим международното мореплаване ", добави той.

" Нашата цел остава да деескалираме напрежението и да възстановим стабилността в Червено море, само че дано посланието ни бъде ясно: няма да се поколебаем да защитим живота на хората и да предпазим свободния търговски поток в един от най-важните водни пътища в света пред лицето на продължаващите закани ", се споделя в взаимно изказване на държавните управления на Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея, Обединеното кралство и Съединените щати.

В същото време Саудитска Арабия заяви, че следи с " огромна угриженост " американските и английските въздушни удари в прилежащ Йемен, се споделя в изказване на външното министерство от 12 януари, което приканва да не се позволява военна ескалация.

" Кралство Саудитска Арабия следи с огромна угриженост военните интервенции, които се организират в региона на Червено море, и въздушните удари по редица обекти в Република Йемен ", се споделя в изказването, в което се приканва за " въздържаност и отбягване на военна ескалация "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР