Съединените щати и Тайван започват двустранни търговски преговори. Информацията предизвика

...
Съединените щати и Тайван започват двустранни търговски преговори. Информацията предизвика
Коментари Харесай

САЩ и Тайван започват двустранни преговори, Пекин протестира

Съединените щати и Тайван стартират двустранни търговски договаряния. Информацията провокира острата реакция на Пекин.

От седмици напрежението към острова ескалира и изключително след визитата на Нанси Пелоси - ръководителя на Камарата на представителите в американския Конгрес. След него Китай стартира масирани военни учения в региона на Тайван. Днес във военните маневри са взели участие 51 самолета и 6 кораба.

Информацията за началото на договарянията сред Съединени американски щати и Тайван беше оповестена на страницата на американското Търговското посланичество.

Съединени американски щати и Тайван, под егидата на Американския институт в Тайван и икономическо и културно посланичество на Тайпе в Съединените щати, реализираха съглашение начало на договаряния за самодейността за търговия през 21-ви век сред Съединени американски щати и Тайван, оповестена на първи юни 2022. Обявеният през днешния ден мандат дефинира общите цели, които двете страни споделят, за идните търговски договаряния. Очаква се първият кръг от договарянията да се състои при започване на есента.

В известието на организацията не се загатва нищо за напрежението с Китай. Посочва се, че договарянията имат за цел да засилят съдействието сред Вашингтон и Тайпе в областта на търговията и регулациите. Селско стопанство, трудови условия, околна среда, цифрови технологии са част от тематиките, които делегациите ще разискват в идващите месеци.

Главният търговски договарящ на Тайван изрази вяра, че след време договарянията може да бъдат основата за договорка за свободна търговия сред двете страни, която островът от дълго време желае. От Пекин обявиха, че договаряния сред Вашингтон и Тайпе са нежелателни, и предизвестиха за " строги ограничения ", в случай че те продължат.

" Настояваме за съответни дейности от страна на Съединените щати за прецизно съблюдаване на правилото " един Китай ", прекъсване на всяка форма на формален продан сред Съединените щати и Тайван, възпиране от договаряния или сключване на съглашения с китайската територия Тайван, възпиране от потребление на стопански и търговски средства за изпращане на неверни сигнали към сепаратистките сили на острова. Не правете една и съща неточност още веднъж и още веднъж ", сподели Уанг Уенбин, представител на министерството на външните работи на Китай.

В България - китайският дипломат н.пр. Дюн Сяодзюн, за следващ път повтори, че в света съществува единствено един Китай и Тайван е част от него, той дефинира визитата на Нанси Пелоси като " политическа провокация ", което е подкопало суверенитета и териториалната целокупност на Китай.

" Надяваме се, че България и други страни, дружно с китайската страна, ще защитят мирното развиване на света и ще се опълчват на разделянето на света. Ще защитим мултилатерализма, и дружно да сме срещу едностранно заплашване. Да разширяваме взаимноизгодно съдействие и да сме срещу изолацията и разделянето. Да вършим самостоятелен преценка по съществото на въпросите и да се противопстяаме на грубата борба въз основа на идеологическата. И дружно да се оправим с провокациите по света. България е стратегически сътрудник на Китай и постоянно се придържа към правилото " един Китай ". И ние високо оценяваме това. Надяваме се, че България ще продължи да играе дейна роля по тайванския въпрос ", сподели н.пр. Дюн Сяодзюн, дипломат на КНР в България.

Според посланикa мирното обединяване на Китай и Тайпе ще е най-хубавото освен за китайския народ, само че и за целия останал свят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР