Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за сведение

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за сведение
Коментари Харесай

Две жалби срещу избора на членове на ВСС от квотата на съдиите

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) одобри за сведение две тъжби против решението, с което се афишира резултатът от избора за членове на Висш съдебен съвет от квотата на съдиите, оповестиха от пресцентъра на съвета.

Едната тъжба е от Атанас Атанасов и Татяна Жилова, претенденти за изборни членове на Висш съдебен съвет, а другата е от Владимир Вълков – претендент за избирателен член на Висш съдебен съвет и Владислава Цариградска – арбитър в Районен съд – Луковит.

На 26 юни, след два дни гласоподаване, съдиите избраха шестимата свои представители за новия състав на Висш съдебен съвет. Най-много гласове получиха ръководителят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, заместник-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, заместник-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, ръководителят на административния съд в Пловдив Явор Колев, заместник-председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и ръководителят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков.

Двете тъжби против избора се изпращат на ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Те би трябвало да образуват правосъден състав от общо петима съдии - трима от Върховен касационен съд и двама от Върховен административен съд, избрани на инцидентен принцип, посредством електронно систематизиране. След това жалбите ще бъдат прегледани в правосъдно съвещание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР