Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедура по преназначаването

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедура по преназначаването
Коментари Харесай

Съдийската колегия ще чака решението на КС за преназначаването на спецсъдиите -

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет откри процедура по преназначаването на магистратите от Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд и незабавно по-късно спря производството до произнасянето на Конституционния съд по настояването на основния прокурор Иван Гешев, заяви.

В началото на май ръководителят на държавното обвиняване разпореждания в променения Закон за правосъдната власт, с които се закрива спецправосъдието, а магистратите се преназначават. 

" Приетият от 47-ото Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт освен не подсигурява отбраната на конституционните права на жителите и юридическите лица, само че рефлектира отрицателно и върху наказателния развой заради заложени в него съществени проблеми и даже заплаха от парализиране на активността на правосъдната власт по неприключените производства ", се посочваше в настояването до Конституционен съд.

Темата за това какво да прави Съдийската гилдия с преназначаването на спецмагистратите бе повдигната от ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков през вчерашния ден. Според него преназначаването на съдиите би трябвало да бъде спряно с обяснението, че когато Конституционен съд е позволил за разглеждане искане за оповестяване на противоконституционност на използван закон, тогава съответният административен орган служебно стопира производството.

В последна сметка Съдийската гилдия единомислещо реши да открие процедурата по преместването на съдиите, а по-късно със 7 гласа „ за “ и един „ срещу “ спря производството до произнасянето на Конституционен съд.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР