Съдилищата временно да спрат да разглеждат дела в открити заседания,

...
Съдилищата временно да спрат да разглеждат дела в открити заседания,
Коментари Харесай

Адвокати: Някои съдилища са опасни за здравето в пандемията

Съдилищата краткотрайно да спрат да преглеждат каузи в открити съвещания, с изключение на в неотложни случаи. За това призоваха в отворено писмо до Висшия правосъден съвет и ръководителите на всички съдилища в страната 25 водещи юристи от София, Пловдив и Варна. Сред тях са Даниела Доковска, Емилия Недева, Ина Лулчева, Мария Шаркова, Константин Симеонов, Георги Гатев и други

Според тях Народното събрание е отказал да поеме отговорност и да разгласи правосъдна почивка. " Споделяме мнението, изразено от Висшия адвокатски съвет и редица адвокатски колегии, че без работеща правосъдна система няма страна. Споделяме и възмущението, че макар множеството предизвестия за развиването на болестта от март до момента не бяха взети ефикасни ограничения, не бяха направени навреме законодателни промени, даващи опция да се ограничи физическото наличие в правосъдните покои, като се подсигурява разглеждането на делата онлайн при дейно практикуване на правото на отбрана ", се споделя в писмото.

Но юристите са безапелационни, че бездействието на управляващите не може да е причина да се слагат в извънреден риск животът и здравето на всички ни.

Според тях от това, че не е оповестена правосъдна почивка, не следва, че правораздаването обективно ще може да работи пълноценно в изискванията на задълбочаващата се здравна рецесия. Те предвиждат, че в намерено правосъдно съвещание ще се преглеждат все по-малко каузи заради множеството заболели и контактни участници в производствата.

" Вече са доста случаите на инфектирани и контактни съдии, прокурори, юристи и чиновници, броят им се усилва лавинообразно. За страдание към този момент има умряли. Делата се отсрочват всеобщо, а тези, които въпреки всичко се преглеждат в намерено съвещание, протичат непълноценно заради изключителното напрежение и страха от болест ", пишат още юристите.

Те напомнят, че изискванията в сградата, където се обитава Наказателното поделение на Софийския областен съд, както и в постройката на на спецсъдилищата, както и в други съдилища в страната  " са безусловно несъответни на условията за работа в условия на зараза – залите са дребни, без прозорци, не могат да се проветряват, коридорите са тесни и скупчването на жители е неизбежно. Не могат да се проветряват и редица кабинети на съдии, прокурори и чиновници, които работят в тези здания. Напълно неприемливи и рискови за здравето на работещите в тях, на юристите и жителите са и пространствата на множеството деловодства ". 

Според тях не би трябвало да стопира разглеждането на наказателни каузи, по които подсъдимият е задържан; делата за прехрана, за наставнически права на ненавършили пълноправие деца и за нелегално уволнение; претенции за застраховане на искове, за застраховане на доказателства, за предоставяне на позволения и заповеди по Семейния кодекс, за назначение на необикновен представител; каузи по несъстоятелност; дела по Закона за отбрана от домашното насилие; дела, за които закон планува разглеждането в период, по-кратък от един месец; дела за осиновяване; други каузи по преценка на административния началник на съда или прокуратурата или на министъра на правораздаването.

Другите каузи, които не би трябвало да стопират, са тези, които обезпечават отбрана на правата на живот, независимост, най-хубавия интерес на децата и правосъдният надзор върху административните актове, свързани с изключителната епидемиологична обстановка.

магистратите да лимитират разглеждането на откритите правосъдни съвещания, чието отсрочване няма да аргументи последствия, непропорционални на отбраната на човешкия живот.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР