Съдебните лекари вече ще работят по медицински стандарт, който да

...
Съдебните лекари вече ще работят по медицински стандарт, който да
Коментари Харесай

Приемат стандарт по съдебна медицина, досега разписани правила не е имало

Съдебните лекари към този момент ще работят по медицински стандарт, който да подсигурява обединен метод и качествена експертиза на пациентите им. Проектът на разпоредба за одобряване на медицински стандарт по “Съдебна медицина и деонтология ” е препоръчан от Експертния съвет на здравната компетентност и следва да бъде качен за публично разискване през идната седмица. Това оповестиха от здравното министерство, предава 24 часа.
Прочетете още
У нас досега стандарт, който задава по какви единни правила да работят правосъдните медици, няма. “Във всяка една сфера има стандарти, по които се работи.

Когато няма правила - няма надзор

Тогава всеки може да си търси пояснение за деяние или безучастие ”, разяснява ръководителят на Българското сдружение по правосъдна медицина доцент Александър Апостолов.

Утвърждаването на общ медицински стандарт идва няколко дни откакто правосъдният доктор в Стара Загора, изготвил първата здравна експертиза на 18-годишната Дебора, бе краткотрайно отхвърлен. Д-р Теодор Стаматов определил пострадванията на нарязаното 20 пъти с макетен нож момиче (закърпени с 400 шева) като лека телесна щета. Вследствие на това обвиненият за нападението Георги Николаев тогава е пуснат на независимост. Директорът на Университетската болница “Проф. доктор Стоян Киркович ” проф. Йовчо Йовчев в профил медика от работа, до момента в който не завърши следствието.

“В благата ни татковина няма стандарт по патоанатомия и правосъдна медицина. Защото, в случай че имаше, при такива обстановки неотложно се търси полиция, идва правосъден доктор, психиатър и се включват, настрана, че се вършат токсикологични проби ”, написа юристът по здравно право Мария Петрова във фейсбук, когато гръмна публичният яд. Тя е безапелационна, че е необходимо да има стандарт по какъв начин се разказват здравната документи и съдебно-медицинските удостоверения, както и аутопсионните протоколи.

Въпросът за въвеждане на подобен стандарт се слага още от началото на кариерата ми, споделя правосъден доктор, почнал работа през 2001 година И повече от 20 години до средата не се стигна, прибавя той. Пенсионирани негови сътрудници описват, че са работили по правила, написани последно през 1984 година

“Възникна нуждата да се утвърдят стандарти, които да подсигуряват освен вярното лекуване на пациентите, само че и известна отбрана на лекарите Когато има някакъв проблем, лекарят да може да се позове на обстоятелството, че е спазвал одобрени правила, наречени стандарти, и все пак е настъпил неподходящ излаз за пациента ”, изясни ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. Той припомня, че в България са правени няколко опита за въвеждане на правила с разпоредба на министъра на опазването на здравето, които обаче са атакувани в съда от публични организации. Част от тях сега са анулирани от съда, друга част са настоящи.

“Правилата, направени от самата колегия, са тези, които би трябвало да са водещи и да се съблюдават. Те подсигуряват на обществото положително и модерно обслужване ”, разяснява Маджаров.

По данни към май тази година са годни стандартите в 47 медицински специалности. За 7 в никакъв случай не е имало. През 2021 година служебният министър Стойчо Качаров трансформира над 30 от настоящите стандарти, като специалистите изясняват, че по този начин действително са занижени условията към лечебните заведения.

Заради случая в Стара Загора и спазването на правила и процедури при правенето на правосъдно здравната експертиза здравната комисия на Народно събрание се събира изключително в понеделник, с цел да изслуша министър Христо Хинков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР