Съдът в Кърджали отказва да чуе важни свидетелски показания за

...
Съдът в Кърджали отказва да чуе важни свидетелски показания за
Коментари Харесай

Диана Русинова: Натъкнахме се на скандални манипулации, свързани с катастрофата с Местан

Съдът в Кърджали отхвърля да чуе значими свидетелски показания за злополуката с Местан​, сподели Русинова

Никой не си е направил труда даже да реалокира знака, който закрива видимостта и тук въпросът е не дали ще стане такава злополука още веднъж, а по кое време

Некачествената пътна инфраструктура, незавършените поправки ще са повода за още доста произшествия, което ще коства още ранени и починали, предизвестява специалистът, предава.

Диана Русинова е специалист по пътна сигурност към Сдружение „ Европейски център за транспортни политики “. Занимава се с проблемите на превоза и пътната сигурност от 2009 година насам. Сертифициран контрольор по пътна сигурност и член на Британския кралски институт по следствие на автомобилни произшествия. Била е началник на голям брой инспекционни екипи за проучване на пътни произшествия и на положението на пътната инфраструктура.

Интервю на Мая Георгиева

- Г-жо Русинова, обществото е сензитивно когато стане тежка злополука, само че след това се оказва, че всяко знамение е за три дни. Каква е ролята на вашия Европейския център за транспортни политики, чуват ли експертизата ви институциите и водачите?

- Пътнотранспортните катастрофи се трансфораха в част от всекидневието ни и това е неоспорим факт. За множеството хора злополуките са просто досадна статистика или 2-минутен репортаж във вечерните вести, само че истината е доста по-сурова и единствено тези, които не са били наранени от този проблем не могат да си дадат сметка какво съставлява и какъв брой коства една злополука. В множеството случаи даже леко ПТП единствено с ранени лишава сред три и пет часа за обработка, а от време на време и много повече. През това време се ангажират ресурсите на медици, пожарникари, служители на реда, следователи и така нататък Всичките тези хора могат да бъдат потребни, да вземем за пример, на човек с инфаркт или на раждаща жена, само че те са ангажирани с разчистването и елиминирането на вредите от злополука на пътя. Нещо, което действително е можело и е трябвало да бъде предотвратено. Нещо, което коства ексклузивен запас, включително и финансов, който не отива в интерес на богатството на хората, а се изразходва за елиминирането на вреди.

Ролята на ЕЦТП е с изключение на да обезпечава поддръжка посредством своите специалисти на терен, както и при следствието на самите пътни произшествия, също да се бори и в другите министерства, институции, а даже и в Народното събрание посредством отстояване на политики, ориентирани към предварителна защита и трайно понижаване на пътните произшествия. Ако ми бяхте задали този въпрос преди две години, евентуално щях да Ви кажа, че никой не ни чува. Но с труд и поредност имам вяра, че гласът на самостоятелните специалисти към този момент има все по-голяма тежест освен пред медиите и обществото, а и пред институциите.

Нещо доста значимо, дано не забравяме, че ЕЦТП е първата и за момента единствена неправителствена организация, която действително излезе на терен и с помощта на това стартира да има чуваемост и гласност. А ролята на едно Неправителствени организации е да е посредник и балансьор в тези връзки, само че на първо място в интерес на обществото и в името на публичния интерес. Нека не забравяме, че само нашата организация има смелостта да споделя истината и да я отстоява.

- Обикновено при пътни произшествия отговорни постоянно са водачите, има ли обаче статистика какъв брой ПТП-та са породени поради неизправности по пътните артерии и неприятното им поддържане от АПИ и общините?

- Разполагаме с доста информация за това какво е действителното положение на огромна част от пътищата в страната, както по републиканската пътна мрежа, по този начин и на улиците в обитаемоте места. За страдание неоспорим факт е, че пътищата ни не могат да покрият даже минималните условия за сигурност. Това е устойчива наклонност през последните няколко години, изключително в този момент на фона на политическата неустойчивост, която трайно се е настанила в страната ни. Важно е да се отбележат и спрените поправки и поддръжката на пътищата през лятото на 2021 година Нещо, което ние още дълги години няма да успеем да изправим. А некачествената пътна инфраструктура, незавършените поправки ще са повода за още доста произшествия, което ще коства още ранени и починали. Факт е още, че към момента липса политика при планирането на ремонтите по пътищата и нещата в общи линии се случват в известна степен безредно. Не на последно място липсва и какъвто и да е справедлив и самостоятелен надзор на положението на инфраструктурата или ремонтите.

Водачите в множеството случаи или не умеят да карат, или надценяват опциите си, или даже изцяло неглижират разпоредбите, тъй като могат и тъй като контролът е извънредно занижен. В същото време, като към неналичието на подготовка прибавим и неприятната инфраструктура, се получава цялост от детайли, водещи до това водачите да се уморяват повече и да позволяват неточности. Например през нощта, когато няма добра пътна маркировка, се постанова водачите да се взират, а това ги уморява и в случай че нямат задоволително опит, това е сигурна формула за настъпването на пътни произшествия. Може би малко хора си дават сметка, че даже и умел лидер може да се заблуди от неверно подложен знак и мога да дам не един и два образеца за съдбовни произшествия точно поради изчезнали знаци или маркировка (Горна Студена, септември 2018 година – четирима починали, Автомагистрала Струма 2021 година – македонският рейс – 45 загинали).

От друга страна случаят в центъра на София със Семерджиев е индикативен образец за неналичието на съответен надзор и битка със систематичните извършители, които смятат, че СУМПС-то (книжката) не кара колата.

- Преди дни по „ Нова нюз “ обявихте, че за пътният случай с Лютви Местан, при който почина малко бебе, виновност има и страната. Не е ли изяснено всичко към тази злополука, какво се прикрива?

- Обявих го, тъй като ние работим с обстоятелства, а те са, че там даже и до ден сегашен има дефицити, които заплашват пътната сигурност и този случай може да се повтори. До момента моята институционална просвета не ми позволяваше да разясня намерено този случай съответно. Правя ангажимента, че прикриване е едно, а обществено неизказване на ВСИЧКИ обстоятелства е друго. Така да вземем за пример аз останах доста учудена да схвана, че длъжностно лице от ОПУ Кърджали е твърдяло пред съда, че пътната маркировка М6 (стоп линия) е била налична по време на случая, който е настъпил на 14.04.2019 година, а същият този човек пред мен като началник на самостоятелен ревизионен екип на 16.06.2019 година съобщи при направена забележка от наша страна, че маркировката не покрива нормите, че била начертана през нощта и нямало по какъв начин да ги покрие. Никога обществено не съм коментирала този факт, тъй като в действителност чаках аз и екипът ми да бъдем поканени от съда за изясняване на обективната истина. От медиите научих, че това няма да се случи и нашите показани са нежелани.

В същото време на мястото на този случай има едни указателни стрелки, които и до ден сегашен не престават да закриват видимостта при излизане от кръстовището при село Загорско. Те по този начин и не бяха преместени. Две години след случая ние правихме още един оглед и намерихме значими елементи от авариралия автомобил, като предна ризница, които съгласно нас са значими доказателства, само че установихме, че те са изоставени в храстите. Два дни откакто бяхме на мястото на случая през 2019 година в обсега на пътя имаше прясно изсечени шубраци, а експертизите са правени при повторни огледи, откакто пътните условия очевидно към този момент са били изменени. Нещо повече - през май 2020 година посетихме друго пътнотранспортно произшествие на същия път, още веднъж със смъртен случай, този път на кръстовището при село Садовица, и установихме същите неща - прясно изсечени шубраци и изцяло изменена видимост. Това доста затруднява изясняването на обективната истина, най-малко във връзка с видимостта.

- Вие персонално бяхте ли на мястото на разклона за село Загорско, където е станала нещастието, направихте ли ваше проучване на аргументите, какво установихте?

- Тогава към момента процедирахме по този начин. Посещавахме пътните произшествия няколко дни след произшествието. Вече се стремим да посетим зоната на случая неотложно. Това доста оказва помощ за това да не се въздейства на пътните условия. Ако в действителност желаеме да реализираме пътна сигурност, би трябвало да се стремим постоянно да сме оптимално справедливи и непременно да потвърдим истината.

Аз персонално неведнъж съм посещавала това място. Посетих го два дни след злополуката, посетих го и две години по-късно. Посещавам и другите места по този път и с смут откривам, че в случай че няма пътен случай, ОПУ не си прави труда да чисти растителността, чисти се единствено там, където е станал пътен случай и постоянно откакто е настъпил подобен, а не преди този момент превантивно.

- Представител на АПИ участва ли по време вашата инспекция?

- Ние постоянно осведомяваме АПИ, когато посещаваме сектори от РПМ. Считаме, че по този начин е вярно и в множеството случаи те обезпечават техен представител. На 16-ти април 2019 година участваха представител на " Пътна полиция " - Кърджали и шефът на ОПУ Кърджали по това време.

- Изнасяте скандални обстоятелства за поддръжката на този пътен сектор, значи виновните лица от АПИ са съучастници в злополуката?

- АПИ като собственик на пътя, според Закона за пътищата на Република България, има задължението за това да ни дава безвредни и годни за приложимост пътища. Републиканските пътища се ръководят от Агенция " Пътна инфраструктура ". Управлението на пътищата включва: оперативно обмисляне на построяването - планиране и строителство, и поддържането на пътищата; обезпечаване на планове и строителство на пътища, в това число възлагане на публични поръчки и на концесии за тези дейности; образуване, възлагане, финансиране и надзор на дейностите, свързани директно с проектирането, построяването, ръководството, ремонта и поддържането на пътищата; образуване и реализиране отбраната на пътищата, в това число на пътните уреди и на принадлежностите на пътя; обезпечаване на публичното прилагане на пътищата посредством контролиране и надзор на автомобилното придвижване, предоставяне на позволения и въвеждане на забрани за прилагане на пътищата; практикуване на надзор на транспортните средства с оглед вярната употреба на пътищата и предпазването им от разрушаване; обезпечаване на информация и на прогнози за пътния трафик; други действия, избрани с този закон и с правилника за използването му, които не са свързани с прилагане и предписание.

- Каква е тогава виновността на Местан?

- Аз и екипът ми сме специалисти, които целят само да стигнат до истината такава, каквато е. Нашата роля не е да споделяме кой е отговорен или почтен. Това е работа на съда и той би трябвало въз основата на цялата истина и единствено на истината да отсъди за виновността, само че тази виновност би трябвало да е потвърдена несъмнено отвън всякакво подозрение. Ако ме питате като жител, бих споделила, че не трябва да съдим хората единствено поради това, че не ги харесваме, не харесваме политическата им ориентировка или са наши политически съперници. В пътната сигурност това ще значи единствено още гибел на пътя. Нека погледнем обстоятелствата - никой не си е направил труда даже да реалокира знака, който закрива видимостта, и тук въпросът е не дали ще стане такава злополука още веднъж, а по кое време?

- А виновността на бащата на умрялото бебе, който в началото даже не беше обвинен?

- Ако ме питате за експертното ми мнение, то ще Ви отговоря, че намирам за необичайно в продължение на близо година след ПТП никой да не изследва неговата виновност. Още в деня на нещастието за всички бе ясно, че бащата е нарушил Закона за придвижване по пътищата и е навлязъл в неразрешената за него насрещна лента на Местан. Там става челният конфликт на двете коли, а не в лентата на бащата. Оказва се, че за бащата това не е казус. Има голям брой видеозаписи, освен това направени от него самия, от които е видно, че високата скорост и нахлуване в неразрешени насрещни ленти са честа процедура за този лидер. Неслучайно информация от КАТ демонстрира, че за малко време е направил цели 18 нарушавания (преобладаващо за висока скорост), за които е глобен. Казвам това, тъй като при сходен жанр каузи следва да се изследва и предходното държание на водачите - зад кормилото и на пътя.

- Фактите, които сте открили като специалисти, взети ли са под внимание от прокуратурата и съда?

- Надявам се да са взети, тъй като те са значими за изясняването на истината. Разбира се ние ще уведомим прокуратурата за някои наши констатации, тъй като е допустимо те да не са били оценени в хода на следствието.

- Как си обяснявате обстоятелството, че не желаят да одобряват ваши свидетелски показания и да се откри обективната истина в съда?

- Честно казано не мога да си обясня това решение. Ако живеем в правова страната, то всяка позиция би трябвало да бъде изслушана и прегледана. Целта на едно правосъдно произвеждане би трябвало да е по справедлив и самостоятелен метод да се потвърди виновността, и в никакъв случай да не забравяме главния принцип в правораздаването, а точно, че всеки е почтен до доказване на противното. Не бива да третираме никого като отговорен, най-малко не до момента в който не потвърдим, че това е по този начин и в случай че моите показания или тези на сътрудниците ми могат да допринесат за изясняване на истина. Затова не разбирам каква може да е повода да се отхвърля правото на отбрана на който и да е в границите на правосъдния развой.

- Допълнителната интервенция на АПИ – Кърджали след случая не е ли опит за операция на обстоятелствата и истината, за прикриване на безнаказаност? Бившият пътен началник Гавазов не е ли лъжесвидетел, подвеждащ съда?

- Това какво е предписание ОПУ или неговият шеф аз персонално считам, че би трябвало да е въпрос, с който да се занимае прокуратурата и при по този начин стеклите се условия ЕЦТП да изпрати сигнал до основния прокурор за това да се извърши инспекция. За жал това не е първият случай, при който ние откриваме, че са осъществявани разнообразни мероприятие в обсега на пътя след настъпването на пътен случай. Подобен проблем имаше отново на път I-5 през октомври 2019 година, когато при злополуката с шестима починали край град Крън беше демаркирана нерегламентирана пешеходна пътека. Така че, сходни образци не липсват, за жалост.

- Ако се направи самостоятелен опит на мястото на случая по пътя за Маказа, какво ще се откри със задна дата?

- Ние можем да поемем сходен ангажимент за това да повторим изискванията, при които е зародил случаят. Дори сме склонни да поканим и наши сътрудници от Хърватския механически университет, които вършат така наречен краш проби, за да покажем какво се е случило, стига несъмнено някой да желае да устави истината и да ни позволи да го създадем.

- След като проверяващите и съдът не желаят да вземат под внимание вашата експертиза и показания, по какъв начин смятате да търсите правдивост, тъй като поради сходна безнаказаност и операции, всеки елементарен българин може да бъде евентуална жертва на сходна престъпност от страна на държавните институции?

- Истината е значима и аз се надявам да бъдем допускани до от ден на ден произшествия, с цел да можем да подсигуряваме прозрачността и честността. Вярвам, че страната има максимален интерес от това жителите ѝ да са в сигурност на пътя. Единственото, което ние можем да създадем в името на истината, е да продължим да вършим това, което вършим, там където можем, там където ни стигнат силите и средствата и там, където ни позволен.

На пътя всички сме равни и никой не е застрахован против случай. Аз доста почитам всички тези хора, които първи идват при случай, тези които контролират придвижването с часове през нощта, при минусови температури или денем при зной и слънце. Зная какъв брой мъчно е това да работиш на злополука, когато някой е изгубил живота си, зная какво е да би трябвало да почистиш антифриза, маслото и кръвта от асфалта и точно по тази причина имам вяра, че истината е това, което може да ни избави. Нека не забравяме, че гибелта е прекомерно неприемлива цена за подвижността в 21-век, само че с цел да спрем гибелта, то на първо място би трябвало да сме почтени, справедливи и да потвърдим истината непременно.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР