Съдът отмени 134 хил. лева санкция, наложена от Столичната здравна

...
Съдът отмени 134 хил. лева санкция, наложена от Столичната здравна
Коментари Харесай

Съдът свали обвиненията в източване на Касата с фалшиви прегледи срещу ДКЦ ``Александровска`` -

Съдът анулира 134 хиляди лв. глоба, наложена от Столичната здравна каса на ДКЦ " Александровска " поради издадени неизрядни документи за прегледи.  Решението е на Административен съд - София-град от 13 юли 2022 година Избухването на абсурда бе съпроводено с изявления, съгласно които Касата е била източвана с фиктивни прегледи.

Съдът приема за основателна жалбата здравното заведение, защото инспекцията и констатациите по нея са осъществени в нарушаване на процесуалните правила и закона.

Делото е формирано по тъжба на шефа на ДКЦ-то доктор Чавдар Еленков, който написа, че заповедта е незаконосъобразна и издадена в нарушаване на административно-правните правила. Директорът на СЗОК Иванка Динева оспорва жалбата и моли заповедта да бъде доказана. Съдът обаче постановява, че е " незаконосъобразна и голословна и следва да се анулира ". 

Предисторията

През август в Столичната здравна каса постъпва писмен сигнал за злоупотреби в ДКЦ " Александровска " от някогашен чиновник на болничното заведение. СЗОК прави инспекция на документите за амбулаторните прегледи, осъществени от лекарите от диагностично-консултативния център. На изключително дейна инспекция е подложен очният доктор и шеф на очната клиника в болничното заведение проф. Александър Оскар. Проверяващите получават достъп до документите на експертите, само че преглеждат едвам няколко документа и установяват, че в " забележителна част " от документацията на професора липсват подписи на пациенти.

Проф. Оскар изяснява на присъстващите контрольори от СЗОК за какво е допустимо някои от амбулаторните листове да са без автограф от пациент. Проверяващите изискват обяснението да бъде обещано в писмен тип и си потеглят, без да ревизират документите или да изискат да им бъдат предоставени копия от нея.

През септември 2021 година от СЗОК издават нов протокол, съгласно който са тествани 2741 амбулаторни листа, които не са подписани от пациенти, само че действителна инспекция на документите на проф. Оскар още веднъж не е осъществена.

За случая стана известно през ноември 2021 година, когато в навечерието на изборите на 14 ноември медии оповестиха, че офталмологът от „ Александровска “ доктор Александър Оскар е „ източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки подправени документи за фиктивни прегледи и операции “. Той е един от деветимата експерти, които съгласно заключенията на проверяващите са с неизрядна документи.

След направените от столичната Каса констатации през януари 2022 година ДКЦ " Александровска " подава сигнал до шефа на НЗОК проф. Петко Салчев за „ тенденциозни и противозаконни “ дейности от страна на чиновници на СЗОК. От Централното ръководство на здравния фонд провокират извънпланова инспекция от Инспектората. Инспекторите на НЗОК установяват, че няма документална диря за аргументите за разпореждането на цялостна инспекция в ДКЦ " Александровска ", с изключение на писменото питане на някогашен чиновник на болничното заведение. От Инспектората на НЗОК акцентират, че неприлагането на доказателствен материал към констатациите е " с висок юридически риск, защото може да докара до загубата на СЗОК при юридически спор с ДКЦ " Александровска ".

Впоследствие заключенията за " юридически риск " се удостоверяват и от решението на административния съд.

Мотиви

В несъгласие с наредбите шефът на СЗОК Иванка Динева е изменила в началото издадената заповед, като от избраните длъжностни лица-контрольори е изключен един човек и е прибавен основен специалист в отдел " Информационно обезпечаване ". Съгласно наредбите инспекциите се реализират от длъжностни лица от РЗОК-контрольори.

Липсва пояснение за какво протоколът от инспекцията е подписан единствено от един инспектор. Посочените нарушавания са основни и са независимо съображение за анулация на издадената заповед, защото тя е учредена на констатации, осъществени от лица, които в преобладаващо болшинство не дават отговор на условията на закона един няма нужната подготовка, а различен е бил изключен от инспекцията, открива съдът.

От показанията на разпитана свидетелка е открито, че инспекцията на амбулаторните листове в кабинета на проф. Оскар е извършена официално.

Доказателства, че контрольорите са изискали всички нужни документи за инспекцията и такива не са им били предоставени от лечебното заведение не са събрани.

В частта, която касае дейността на проф. Оскар, не е посочен нито един амбулаторен лист с номер, дата на издаване и име по ЗОЛ. Не излиза наяве кой е изготвил посочената като приложение към протокола информация за амбулаторните листа за активността на проф. Оскар.

Приложената информация съдържа 2646 позиции, без да е посочено какво друго отразява, с изключение на имена на лица и дата. Освен това тя е направена от младши специалист в отдел  " Информационно обезпечаване " и е подписана от началника на отдела – лица, които не са взели участие в инспекцията.

Обстоятелствата, касаещи активността на проф. Оскар, не се обясняват и с показания взаимен протокол за определяне на неналичия. Няма данни в тази активност да е взел участие представител на лечебното заведение, няма имена, служба, липсва и автограф. 

Допуснати са нарушавания и при правене на протокола за инспекцията и при изговаряне на арбитражната комисия, защото не са спазени плануваните за това периоди.

За нито една от санкциите против професора и сътрудниците му от ДКЦ " Александровска " не е посочено по какъв начин се дефинира типа ѝ; заради липса на мотиви не може да се откри съобразени ли са типът и размерът на глобите с типа и тежестта на установените нарушавания, броя на случаите по това нарушаване, поредността на извършването му, както и с решението на арбитражната комисия, откакто същата се е произнесла с решение по по оспорването на протокола. Предвид изложеното, заради нарушавания на процесуалните правила и на материалния закон, жалбата е основателна. Оспорената заповед като незаконосъобразна и голословна следва да се анулира, е заключението на Софийския административен съд.

Решението разяснява и основният " обект на наказания " проф. доктор Алек Оскар. В профила си във Facebook той написа: 

Днес излезе и решението на уважавания от мен български съд, който анулира наложената от госпожа Иванка Динева, като шеф на СЗОК глоба на ДКЦ “Александровска ” в размер на 134 000 лева. С това, уповавам се, сагата към “източването ” на здравната каса ще завърши. Вярвам, че отговорните за тази операция ще понесат своята отговорност. (...) Миналата година написах, че “Истината е като водата и постоянно си намира своя път ”. Днес бих добавил, че истината, рано или късно става ясно.



Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР