Съдът му наложи и 600 лева глоба за нарушениетоТричленен състав

...
Съдът му наложи и 600 лева глоба за нарушениетоТричленен състав
Коментари Харесай

Осъдиха на затвор рецидивист на пътя, шофирал без книжка

Съдът му наложи и 600 лв. санкция за нарушаването

Тричленен състав на Окръжен съд – Русе удостовери присъдата на Районен съд - Бяла, с която на З. М. е наложено наказване отнемане от независимост за период от 8 месеца и санкция в размер на 600 лева за ръководство на МПС без шофьорска брошура.

Подсъдимият е на 32 години, незает, дееспособен лидер на МПС от 2019 година, с голям брой нарушавания на Закона за придвижване по пътищата, осъждан 10 пъти, последния от които за ръководство на МПС под въздействието на марихуана и метамфитамин. Това се е случило на 21.05.2020 година, за което е бил наказан на отнемане от независимост за период от 3 месеца с 3-годишен изпитателен период и отнемане от право да ръководи МПС за период от 6 месеца. На 03.01.2022 година още веднъж бил хванат да кара под въздействието на опиати, за което краткотрайно му било отнето свидетелството за ръководство.

Въпреки, че знаел, че е лишен от шофьорската си брошура, на 02.02.2022 година привел в придвижване личния си лек автомобил „ БМВ “, чиято регистрация била служебно прекъсната след осъщественото от него на 03.01.2022 година Около 15:00 ч. бил спрян за инспекция от полицейски чиновници, които установили, че регистрационните номера на „ БМВ “-то са от различен автомобил. Подсъдимият бил пробван за приложимост на алкохол, като тестът била негативна. Той отказал да бъде тестван за опиати, за което му бил формиран акт. Отказал да даде и кръвна проба.

С присъда от 10.11.2022 година Районен съд – Бяла го е признал за отговорен за ръководството на МПС в периода на изтърпяването на насилствена административна мярка за краткотрайно лишаване на свидетелството и го е осъдил на 8 месеца отнемане от независимост при общ режим и санкция в размер на 600 лева Приведено в осъществяване било и наказването от 3 месеца отнемане от независимост по миналата присъда също при първичен общ режим. Приспаднато било предварителното задържане от 15.02. до 18.02.2022 година, както и времето, през което е бил под домакински арест от 19.02. до 15.04.2022 година

Подсъдимият е изискал да бъде анулирана тази присъда и да бъде постановена оправдателна такава, различно, да му бъде понижено наказването.

Окръжен съд – Русе смята, че първоинстанционният съд е анализирал в детайли събраните доказателства и е достигнал до верни заключения. Безспорно от показанията на четирима незаинтересовани от изхода на делото очевидци е било открито осъществяването на закононарушението. За него законодателят е планувал наказване отнемане от независимост до 3 години и санкция от 200 до 1000 лева Законосъобразно Районен съд - Бяла е определил наказванията за З. М. сред минимума и средата на посоченото в Наказателния кодекс за това действие. Като отегчаващо събитие са били регистрирани десетте осъждания, сочещи на настойчиво несъобразяване със законите в страната. „ Въпреки налаганите му през годините относително леки санкции, с тях не е реализирано целеното поправително влияние, като той настойчиво продължава с противоправното си държание. “ – допълват въззивните магистрати. Според тях, вярно е било приведено в осъществяване и наказването по предходното наказание, в изпитателния период на което е било осъществено актуалното действие.

Решението на Окръжен съд – Русе, с което е доказана напълно присъдата на Районен съд – Бяла, е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР