Съдържанието на домашния прах, в който има хиляди живи организми,

...
Съдържанието на домашния прах, в който има хиляди живи организми,
Коментари Харесай

Домашният прах разкрива кои са обитателите на жилището

Съдържанието на домашния прахуляк, в който има хиляди живи организми, в огромна степен се дефинира от местоположението и жителите на жилището, пише Discovery News. Ако множеството от жителите на дома са мъже, да вземем за пример, прахът съдържа огромни количества бактерии, свързани с кожата и екскрементите. Ако са дами, прахът изобилства от вагинални бактерии. Изследването, оповестено в журнала Proceedings of the Royal Society B, се счита за най-обширното изследване на микроорганизмите в домашния прахуляк.

Ноа Фирър от Университета на Колорадо показва, че “милиони бактерии и гъбички живеят в домовете ни. ” Фирър и сътрудниците му са употребявали секвениране на ДНК и сканиращи техники, с цел да проучват проби от почти 1200 жилища в Съединени американски щати. Материалът е събран благодарение на доброволци.

Учените са разкрили, че живеещите на закрито гъбички идват в дома извън, по тази причина географското местонахождение на всяко едно жилище е тясно обвързвано с типа гъбички в праха. “Ако желаете да измененията типа гъбички в дома си, най-добре е да се преместите на друго място, за предпочитане надалеч ”, означават откривателите.

Видът на бактериите въпреки това зависи от жителите на жилището, били те хора, домашни животни или даже инсекти. “Телата ни несъмнено са източник на огромна част от бактериите в домашния прахуляк ”, показва Фирър. Учените допускат, че размерът на тялото, относителното им обилие и хигиеничните привички изясняват обстоятелството, че мъжете популяризират повече Corynebacterium и Dermabacter (свързани с кожата видове), както и свързaната с екскрементите Roseburia, показва „ Фокус ”. Вагиналната бактерия Lactobacillus пък, открита в жилища, където множеството жители са дами, е доказателство, че облеклата не стопират изцяло разпространението на микроорганизмите, създавани от телата ни. Наред с това, кучетата и котките оказват толкоз трагичен резултат върху бактериалните общности в жилищата, че откривателите биха да могли да открият с 92 % акуратност дали в обещано жилище има такива животни единствено от състава на бактериите.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР