Съд в Мианма осъди днес бившия ръководител на правителството Аун

...
Съд в Мианма осъди днес бившия ръководител на правителството Аун
Коментари Харесай

Хунтата осъди бившия лидер на Мианма на 4 г. затвор заради обществения ред и COVID-19

Съд в Мианма осъди през днешния ден някогашния началник на държавното управление Аун Сан Су Чжи на четири години затвор за подбудителство към нарушение на публичния ред и за нарушение на здравните правила, свързани с Коронавирус, съобщи " Франс прес ", като се базира на представител на военната хунта, която ръководи Мианма.

Носителката на Нобелова премия за мир, която бе свалена от власт през февруари, " бе наказана на две години затвор по силата на член 505 (b) и на две години затвор по силата на закона за битка с естествените бедствия ", съобщи пред " Франс прес " представителят.

Мианма беше обхваната от безпорядък и принуждение след военния прелом на 1 февруари. Протестите против ръководството на хунтата не престават макар гибелта на над 1300 души. Често митингите се организират от дребни групи, изразяващи съпротивата си против свалянето на определеното държавно управление, ръководено от носителката на Нобелова премия Аун Сан Су Чжи. Участниците в тези акции рискуват да бъдат убити при репресиите.

Бившият президент Вин Минт бе наказан на същия период, сподели още представителят, като посочи, че двамата наказани към този момент няма да бъдат вкарвани в пандиза. " Те ще бъдат изправени пред правораздаването във връзка и с други обвинявания, като за момента ще продължат да обитават там, където са ", в столицата Найпидо, сподели още представителят, без да даде спомагателни елементи.

Аун Сан Су Чжи е арестувана, откогато генералите от армията на Мианма смъкнаха държавното управление й на 1 февруари и с това сложиха завършек на демократичното развиване на страната.

 Аун Мин Хлайнг, водачът на хунтата, с Аун Сан Су Чжи
© Reuters

Аун Мин Хлайнг, водачът на хунтата, с Аун Сан Су Чжи

Хунтата, която е на власт в Мианма, цели да задуши свободите, като вкара в пандиза някогашната държавна ръководителка Аун Сан Су Чжи, съобщи през днешния ден правозащитната организация " Амнести интернешънъл ".
" Тежките наказания, наложени на Аун Сан Су Чжи въз основата на изфабрикувани обвинявания, са най-скорошният образец за решимостта на армията да отстрани всякаква съпротива и да задуши свободите в Мианма ", посочи неправителствената организация.

Загинали на флашмоб

Най-малко петима починаха и десетки бяха ранени, откакто силите за сигурност в Мианма прегазиха участници във флашмоб митинг в Янгон през вчерашния ден, предадоха ДПА и " Ройтерс ". Над 10 протестиращи са задържани.

Протестът в Янгон през днешния ден стартира ненадейно. Минути след началото му в протестиращите се блъсна транспортно средство и няколко души бяха задържани. " Много бързо движеща се кола блъсна протестиращи и имаше изстрели. След това бойци подгониха протестиращите. Видях персонално три мъртви тела на улицата ", заяви очевидец, поискал да остане неизвестен.

 Хунтата осъди някогашния водач на Мианма на 4 година затвор поради публичния ред и COVID-19
© Reuters

Видеоклипове и записи от сцената демонстрират автомобил в потребления за военни машини зелен цвят, който блъска протестиращи. От него скачат бойци, които арестуват и бият участници в митинга. Според двама очевидци митингът е бил прегазен с граждански автомобил, цялостен с бойци. След това те са излезли и са били и арестували разпръснатите участници в митинга, някои от които са били ранени съществено, отбелязва " Ройтерс ".

Въпреки насилието през вчерашния ден в Янгон се организира и различен дребен митинг.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР