Съд в Хонконг разпореди ликвидацията на затъналия в дългове китайски

...
Съд в Хонконг разпореди ликвидацията на затъналия в дългове китайски
Коментари Харесай

Съд разпореди ликвидацията на китайския имотен гигант Evergrande

Съд в Хонконг разпореди ликвидацията на затъналия в задължения китайски заможен колос Evergrande. Съдия Линда Чан споделя, че драмата е траяла задоволително, а проблематичният бизнесмен неведнъж не съумя да излезе с проект за преструктуриране на задълженията си, оповестява BBC. Фирмата е пример на рецесията с недвижимите парцели в Китай с задължения от над 300 милиарда $

Не е ясно доколко решението за Хонконг ще има въздействие в континентален Китай. Имотният колос, който беше в неприятна обстановка с кредиторите си през последните две години, подаде молба за още три месеца независимост на деяние в петък. Но арбитър Чан я отхвърли с претекстове, че предлагането не е стимулирано добре. Вместо това тя подреди започването на процеса за разформироване на Evergrande, като назначи ликвидатори в Alvarez & Marsal Asia, които да го следят.

Ликвидаторите обявиха, че желанието им е да „ реализиран решение, което свежда до най-малко по-нататъшните разстройства за всички заинтригувани страни “.

Наш приоритет е да запазим допустимо най-голяма част от бизнеса, да го преструктурираме или да продължим да действа “, сподели Тифани Уонг, един от ръководещите шефове.

Забавената рецесия в Evergrande раздруса капиталовата общественост, като нейното евентуално влияние се съпоставя с колапса на Lehman Brothers при започване на финансовата рецесия.

Имотният бранш в Китай остава нежен, защото вложителите чакат да видят какъв ще бъде методът на Пекин към решението на съда. То евентуално ще изпрати спомагателни талази на финансовите пазари в Китай в миг, когато управляващите се пробват да лимитират разпродажбата на фондовия пазар.

Акциите на Evergrande паднаха с повече от 20% в Хонконг след известието, преди търговията да бъде спряна.

Ликвидаторите ще прегледат цялостното финансово положение на Evergrande и ще разпознават евентуални тактики за преструктуриране. Това може да включва изземване и продажба на активи, тъй че постъпленията да могат да се употребяват за погашение на неизплатени задължения.

Пекин обаче може да не е податлив да види прекъсване на работата по строителството на парцели в Китай, където доста елементарни бъдещи притежатели на жилища чакат жилища, за които към този момент са платили.

Evergrande символизира въртележката на взрива и срутва на недвижимата благосъстоятелност в Китай, взимайки огромни заеми, с цел да финансира построяването на гори от кули, предопределени за настаняване на милиони мигранти, движещи се от селските региони към градовете. Той изпадна в усложнение и просрочи задълженията си през декември 2021 година

Председателят на Evergrande, Ка Ян, попадна в заглавията на вестниците поради охолния си метод на живот, преди предходната година да бъде оповестено, че е разследван за хипотетични закононарушения.
Собствениците чакат жилища
Обикновените китайски купувачи на парцели имат лимитирани благоприятни условия да изискат обезщетение, само че доста от тях се обърнаха към обществените медии, с цел да изразят разочарованието си от бизнесмени като Evergrande.

Големи вложители се обърнаха към съдилищата, в това число в Хонг Конг, където акциите на Evergrande са регистрирани. Делото, което докара до решението от понеделник, беше заведено през юни 2022 година от основаната в Хонг Конг Top Shine Global, която съобщи, че Evergrande не е спазила съглашението за назад изкупуване на акции.

Изпълнителният шеф на Evergrande Шон Сиу разказа решението за назначение на ликвидатори като „ тъпо “, само че сподели пред китайските медии, че компанията ще подсигурява осъществяването на плановете за жилищно строителство.

Развръзката евентуално ще отнеме известно време и в това време се чака строителството да продължи. Повечето от активите на Evergrande – 90% съгласно решението на арбитър Чан – са в континентален Китай и макар лозунга „ една страна, две системи “, има сложни юрисдикционни въпроси.

Преди решението от понеделник Върховният съд на Китай и Министерството на правораздаването на Хонконг подписаха съглашение за взаимно признание и осъществяване на цивилен и търговски правосъдни решения сред континентален Китай и Хонконг. Но специалистите към момента не са сигурни дали това съглашение ще окаже въздействие върху заповедта за разпродажба на Evergrande.

Дерек Лай, световен водач по неплатежоспособност в компанията за професионални услуги Deloitte, сподели, че ликвидаторът ще би трябвало да „ следва законите на континентален Китай “, което може да затрудни поемането на цялостен надзор върху интервенциите на Evergrande там.

Пекин може да желае да види приключени планове за строителство на континента, с цел да отговори на упованията на китайските купувачи и вложители. Чуждите кредитори надали ще получат парите си преди кредиторите от континента.

Въпреки това, даже в случай че заповедите на арбитър Чан не бъдат изпълнени в Китай, решението изпраща мощно обръщение и дава визия за това с какво могат да се сблъскат други бизнесмени и кредитори. Тя управлява освен случая на Evergrande, само че и други разработчици в несъблюдение на отговорностите си като Sunac China, Jiayuan и Kaisa.

Миналия май тя също подреди ликвидацията на Jiayuan, откакто юристите на компанията не съумяха да обяснят за какво им би трябвало повече време, с цел да изгладят предлагането си за преструктуриране на дълга.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР