Събота и неделя на занимателни дейности за деца и възрастни

...
Събота и неделя на занимателни дейности за деца и възрастни
Коментари Харесай

Четири дни забавления за малки и големи по време на първия по рода си фест „На зелено“ в Стара Загора

Събота и неделя на занимателни действия за деца и възрастни измежду природата, на крачка от сърцето на града, както и природосъобразен базар – това са единствено част от предложенията на  първия по рода си безвъзмезден фестивал „ На зелено " в Стара Загора (15 - 18 юни). Вечерите пък са отредени за урбанистични полемики, кино и два безвъзмездни концертни маратона в петък и събота вечер (16 и 17 юни).

Фестът стартира с към този момент обичайните урбанистични срещи, на 15 юни, четвъртък, в 17:30 ч. в креативното пространство на Къщата на архитекта, на ул. " Сава Силов " 37. Специално за събитието идват арх. Елица Панайотова от " Зелена София " и проф. Тодор Булев - ръководител на българското жури на венецианското биенале.  В Стара Загора ще са и деятели от Варна и Пловдив, журналистът Огнян Георгиев, уредниците на фестивали арх. Веселин Алексиев и Момчил Цонев. Специално присъединяване ще има и Петър Калчев, шеф на Регионалния исторически музей в Стара Загора. 
-->
На 16 юни, петък вечерта, софийската креативна група „ Колективът " ще преобрази така наречен Тайна  поляна на река Бедечка - софийските уредници на фестивали гостуват особено на Стара Загора с формат „ Реките на България ". „ Реките на Стара Загора " остава посетител на феста за цели три дни, а всички искащи ще бъдат упътени към Тайната поляна. „ Колективът " прави паметните фестивали  „ Реките на София " и „ 100 стола ". Те ще осветят региона, ще създадат спонтанен бар на фона на артистична интервенция, галерия за гражданска интензивност, фотобудка, работилници за дребни и огромни и доста други. Предвидили са и детски занимания. Ще има диджеи със свои сетове. 

В петък вечер, след 18.00 часа, стартира концерт на няколко банди, свързани със Стара Загора - мястото е южната част на парк " Бедечка ", станала известна с гражданските битки за запазването си: Required*, Djankobrat, " Аудиосфера " и основните старозагорци от софийската сцена " Кота 0 ". В събота вечер, 17 юни, след 17:30 ч. идват етно бандите „ Вишна-черешка ", „ Бас национален ", „ Ехо Балкан самба " и специфичните посетители - с помощта на обичаната на българите марка бира - Теодосий Спасов и Иван Шопов.

В събота и неделя (17 и 18 юни) потеглят фамилни туристически направления и тичане. Готви се и съревнование по тенис на маса. От сутринта в двата почивни дни, в южната част на парк " Бедечка ", стартират извънредно доста занимания за деца, работилници, просветителни демонстрации, ленд арт намеси и доста други. Спасителен център за диви животни „ Зелени Балкани " ще създадат орнитоложка разходка в събота и действия за отбрана на птиците демонстрационни работилници в неделя. Една от стените в парка ще се преобрази с графити - с помощта на старозагорски младежи и графити актьора Николай Петров - GLOW. Моро Миро пък ще показа новия си мономюзикъл " Саксийното момиче ". Ще има цирков театър, национална музика и танци, огнено шоу и какво ли още не. Архитекти ще създадат детска работилница за екологично строителство. Ще има занимателна астрономия и занимателна математика за деца, правене на потребни бонбони, картички, компостиране, микронаблюдения и още доста. Включват се още организациите като „ BG Бъди Активен " със своя Шишеяд - апаратура за преработване и доста други. 

За родителите има базар с природосъобразни артикули - био брокат, био козметика почистващи препарати, свещи, цяла гама от пчелни артикули, био артикули от роза и лавандула, украшения за дома, ръчно направени детски играчки, хранителни добавки, масажори, книги, чайове и какво ли още не.

В двата дни почивни дни паметната Арт група „ Дупини " ще показа фотоизложба и демонстрации на ленд арт (или с други думи " изкуство в природата " ) към така наречен Тайна поляна край река Бедечка, дружно с локални актьори. =

В 9.00 часа, в неделя, от кръглото езеро покрай езеро " Загорка " потегля и 5-километров крос  „ SiteGround 5 км тичане ". То също включва и опция за малко детско тичане и сладки изненади за малчуганите, както и благоприятни условия за по-дълги направления и даже велопоход към местността Трите могили.

През цялата събота и неделя в парк " Бедечка " стартират или приключват и туристическите направления за фамилна разходка, фокусирани към парк " Митрополит Методий Кусев " (Аязмото), включващи и другите старозагорски паркове, част от безплатните турове на Туристически информативен център, както и посещаване на близкия Музей на бирата. Основна точка ще е край реновирания Зоопарк, в сърцето на Аязмото. Специално за фестивала отваря и една от астрономическите обсерватории. 

В събота вечер, от 22:30 часа, както и в неделя вечер от 20:00 часа, на Тайната поляна край „ Бедечка " ще ще има и любителско кино в първия по рода си любителски естествен кинофест, осъществен с поддръжката на Националния фонд " Култура ". Под звездите и звуците на реката ще има документални филми с еко устременост, филми за рискови спортове и игрални продукции на непрофесионалисти.  

Така, сред 15 и 18 юни в обществените елементи на парк " Бедечка " и в цяла Стара Загора се настанява фестивален дух. Ще се съблюдават границите на собствеността в парка, както и чистотата на мястото. Заедно с още няколко събития в този интервал, Стара Загора и района се трансформират във фестивалната дестинация на България за цялостен месец - рок фест наоколо, цветни празници, докторски рок фест и несъмнено - джаз фестивал измежду античното завещание на Стара Загора.

Фестът „ На Зелено " е проведен от Творческия колектив " На улицата " с поддръжката на Община Стара Загора и другари, измежду които групите " Запазете Бедечка ", „ Колективът ", Международния юношески център, Туристическо сдружение " Сърнена гора ", Търговско-промишлена палата Стара Загора, Къщата на архитекта, обичаната марка бира на България, главната аптечна верига, няколко ИТ компании със Стара Загора в сърцето и доста други.   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР