Събитията на площад Свобода“ са напълно безплатни за всички, а

...
Събитията на площад Свобода“ са напълно безплатни за всички, а
Коментари Харесай

Един по-различен фестивал на Живите статуи очаква публиката в Русе

Събитията на площад „ Свобода “ са изцяло безвъзмездни за всички, а билети за „ Ако Фройд беше индиец “ могат да бъдат закупени от касата на трагичния спектакъл

На 17 и 18 септември в Русе ще се организира следващото издание на фестивала на Живите скулптури. В него особено присъединяване ще вземат румънския спектакъл „ Маска “ и надарените актьори от „ Палячи “ – огнено и светлинно шоу. Началото и на двете вечери е в 20:00 часа на площад „ Свобода “, а входът за събитията – изцяло свободен. Фестивалът се провежда от Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ Русе с финансовата поддръжка на Община Русе и Министерство на културата.

Компактна група хора от всички възрасти с куфари в ръце, а зад тях поле със слънчогледи и ясно небе. Така стартира „ Изход “ на Театър „ Маска “. Драматургията и режисурата на спектакъла са на Михай Малаймаре, а концепцията на Анка Флореа – шеф на румънската натрупа.

„ Това е театър, който споделя история – историята на бежанците от Украйна или от Сирия, или от други области – хора като нас, хора като вас, остарели хора или младежи, деца или дами – Хора. „ Exodus “ или „ Изход “ е театър роден в дните след 24 февруари 2022, когато войната избухва на няколкостотин километра от Румъния. Една същинска история за това какво усеща един актьор, лице в лице с груповата драма на един народ. „ Изход “ е история за тук и в този момент. За бежанците и нас. За тези, които са принудени да изоставен дома си в скитничество и за нас, тези, които се опитваме да бъдем техен „ Дом “ за известно време. „ Exodus “ е театър за емпатията, за другарството, за солидарността, за страстта. „ Exodus “ е за сълзи и усмивки. „ Exodus “ е твърдият отговор на Театър „ Маска “ към лудостта на тези, които ръководят света. “, казва Анка Флореа за представлението, което ще видят жителите и гостите на град Русе.

В заключителната неделна вечер артистите от „ Палячи “ ще закрият фестивала със своята най-нова огнено-светлинна режисура „ Квазар “. Единствената по рода си „ приказка “ е разработвана в продължение на над 1 година, а зад нейната реализация стои екип от 11 индивида. Създателите и участниците в „ Квазар “ са актьори, дизайнери, компютърни експерти, хореографи, научни служащи, танцьори. Освен неповторимия сюжет, екипът е основал специфични костюми и реквизити за новата режисура. По време на целия „ роман ” е очакван и дикторски текст както на български, по този начин и на британски език.

Историята е пресъздадена благодарение на най-новите реквизити за светлинно шоу, а сходен сюжет и такива резултати се показват за първи път в България, в Русе на 18-ти септември от 21:40 часа, пред Съдебна палата. Спектакълът е осъществен с финансовата поддръжка от Национален фонд „ Култура “. Трупата на „ Палячи “ е отличавана два пъти от Гилдия Атракционни и Сценични изкуства (ГАСИ) към Съюз на артистите в България (САБ) с почетната златна значка за „ Изключителен принос в развиването на огнено и светлинно шоу в България, а през 2022 година беше измежду номинираните за влиятелната национална премия „ ИКАР “.

Преди огнения край в неделя, русенската аудитория ще може да се наслаждения и на гостуващата режисура за възрастни на Държавен куклен спектакъл Варна „ Ако Фройд беше индиец “. Авторският театър на режисьора Боян Иванов и хореографа Татяна Соколова е притежател на „ Златен кукерикон “ за най-хубав комедиен театър през 2021-ва и е в съпътстващата стратегия на фестивала „ Живи скулптури “. Неговото начало ще бъде в 19:00 часа в Голяма зала на Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “, с цел да разреши на феновете да не изтърват нищо от събитията навън. Събитията на площад „ Свобода “ са изцяло безвъзмездни за всички, а билети за „ Ако Фройд беше индиец “ могат да бъдат закупени от касата на трагичния спектакъл.

ПРОГРАМА

17 септември, събота

20:30-20:40 /площад Свобода/
LED-лазерно шоу – Палячи – огнено и светлинно шоу
20:40-22:00 /площад Свобода/
ТНЕ EXODUS – Театър Маска, Букурещ
18 септември, неделя

19:00-20:00 /Голяма зала на театъра/
АКО ФРОЙ БЕШЕ ИНДИЕЦ – ДКТ Варна
20:00-21:40 /площад Свобода/
ТНЕ EXODUS – Театър Маска, Букурещ
21:40-22:00 /площад Свобода/
КВАЗАР – Палячи – огнено и светлинно шоу
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР