Събитието откри кметът д-р Ценков. Той акцентира върху това, че

...
Събитието откри кметът д-р Ценков. Той акцентира върху това, че
Коментари Харесай

Обществено обсъждане на финасовите разчети на Община Видин за новата година

Събитието откри кметът доктор Ценков. Той подчертава върху това, че е стихотворец ангажимент пред видинските жители да се отстоява и да се подсигурява цялостната финансова непоклатимост на Общината.

Обсъждането се организира в Заседателната зала на Общински съвет – Видин, където участваха кметът на Видин доктор Цветан Ценков, ръководителят на Общински съвет – Видин Генади Велков, заместник-кметовете Цветомира Илиева, Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, общински съветници, видински кметове, медии и жители.

Д-р Ценков изрази вяра през 2023 година да бъдат осъществени заложените в управническата стратегия на Общината действия в разнообразни сфери на социално-икономическия живот. Средства ще бъдат ориентирани за развиване на пътната инфраструктура в кварталите на регионалния град, както и за по-малките обитаеми места.

Финансовата обстановка в страната се дефинира от удължение действието на държавния бюджет за 2022 година, което слага всички общини в извънредно тежко положение, разяснява Генади Велков и предложи да се приема проекторазчета на Общината за настоящата година.

Цветомира Илиева, заместник-кмет „ Финансово-стопанска активност, бюджет и икономическо развиване “ разгласи, че днешното публично разискване се прави за бистрота на работата на общинската администрация.

В период до три месеца разноските по бюджетите на общините ще се правят в размери, не по-големи от размера на разноските за същия интервал на 2022 година при отчитане на влезнали в действие нормативни актове, а разноските за личен състав и уговорките с незабавна реализация – до фактическия им размер за съответния месец, сподели още заместник-кметът.

Илиева срещна присъстващите с разчетените средства, с които ще бъдат подкрепени общинските предприятия.

Поименният лист на финансовите разноски бе показан от заместник-кмета по устройство на територията и развиване на инфраструктурата Светослав Скорчев. Заложените по проект финансови разноски за 2023 година възлизат на обща сума 45267956 лв., от които 2 544 300 лв. целева субсидия; 4224 654 лв. - лични бюджетни средства, временен остатък; 1228 822 лв. - лични бюджетни средства от 2023 година; 32662341 лв. - средства от Европейския съюз; 4607 839 лв. – от други прехвърляния и дотации. И тази година са планувани средства за осъществяване на ремонтни действия в няколко детски градини и учебни заведения в Общината; детски площадки в Крайдунавския парк, парковете „ Рова “ и „ Владикина Бахча “; ремонт на околоблокови пространства; тротоари и алеи – сектор от Колодрума до Речна гара; улици във Видин и по-малките обитаеми места. Освен това са заделени средства за план „ Реставрация и акомодация на Синагога – Видин в туристически обект „ Културен център „ Жул Паскин “; главен ремонт на Закрита лекоатлетическа писта – гр. Видин; покрив на постройка на читалище „ Наука-1925 година “ – с. Синаговци. Средства са планувани и за обзавеждане и съоръжение на здравните кабинети в обитаемоте места към Община Видин.

През 2023 година са планувани 230700 лв. за културни действия, разгласи заместник-кметът по филантропични действия и обществена политика Борислава Борисова. Общината финансира със лични средства детските градини, като тази година общинската прехрана е 1 048468 лв., което е с над 15% нарастване по отношение на 2022 година. И през тази година още веднъж ще бъдат проведени знаковите за Видин събития – Фестивал на изкуствата „ Дунавски талази “, Международният фолклорен фестивал „ Синия Дунав “, младежкият фестивал Summer Vibes, фестивалът Vida Аrt, оперният фестивал „ Летни музикални празници „ Баба Вида “, видинският панаир и други. Предвидени са средства за отбелязване на обичайните събори във видинските села.

Oбщина Видин още веднъж ще отдели средства за погашение на такси на първокурсници за академичната 2023/2024 година на филиал Видин на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “ и за стипендии на студенти от Видин, записани в специалността „ Медицинска сестра “, учащи се в Русенския университет. 20000 лв. ще бъдат отделени за финансиране на фамилни двойки с репродуктивни проблеми.

За спортните клубове в Общината е планувано финансиране в размер на 250000 лв., а 50000 лв. са заложени за други спортни действия, които ще бъдат разходвани за осъществяване на училищен спортни надпревари и шампионати, Рън-Видин 2023, веломаршрут „ Дунав Ултра “ и други.

И тази година още веднъж са разчетени средства за осъществяване на трите летни юношески стратегии, които Община Видин започва преди две години – за поощряване на доброволчеството, летните занимания по ползи и платения стаж. Ще продължи и Програмата за предварителна защита посредством изкуство, с помощта на която с ваучери „ Култура за деца и младежи “ видински деца и младежи ще имат безвъзмезден достъп до разнообразни културни събития, добави още Борислава Борисова.

53 990 лв. са средствата за туризма. Те са планувани за присъединяване в туристически изложби, реклама на Община Видин в профилирани печатни и електронни издания, за осъществяване на обичайния феодален фестивал „ БъдинЪ ”, винен конгрес за Димитровден и други.

Предвижда се в проекторазчета на Община Видин за 2023 година да се заложат 1400000 лв. за правене на енергийни и механически обследвания, механически паспорти и капиталови планове, разгласи заместник-кметът по европейски политики и вложения Десислава Тодорова. Също по този начин ще се изготвят капиталови планове в просветителната инфраструктура за две общински учебни заведения, пет детски градини и Градското ученическо общежитие; в спортната инфраструктура – са включени стадион „ Георги Бенковски “ и Гребната база. Инвестиции са планувани и за обществената инфраструктура - ремонт на Дома за остарели хора в село Кутово и други. Продължава подмяната на уличното осветяване с енергоспестяващо. Общината ще влага и в подготвителни действия за идващия програмен интервал, който касае Програмата за възстановяване качеството на атмосферния въздух. Изготвен е огромен капиталов план за Крайдунавския парк, приключи Десислава Тодорова.

На публичното разискване бяха отправени и няколко оферти от страна на присъстващите, касаещи пренасочване на финансови средства към други обекти и действия, свързани с показаните планове.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР