Събитието организира Областна администрация – Хасково, със съдействието на Военно

...
Събитието организира Областна администрация – Хасково, със съдействието на Военно
Коментари Харесай

С тържествена заря-проверка на площад „Свобода“ в  Хасково бяха почетени Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България 

Събитието провежда Областна администрация – Хасково, със съдействието на Военно формирование 52 740 и хасковските гимназии ЕГ „ Проф. доктор Асен Златаров ”, ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ и ПГДС „Цар Иван Асен II“.

Тържествената стратегия стартира с осъществявания на маршове на Духовия оркестър при Община Хасково. В нея участваха по три представителни блока от военното формирование в регионалния град и възпитаници. Сред формалните лица бяха кметът на община Хасково Станислав Дечев, заместник-кметът Мария Вълчева, националният представител Сезгин Мехмед, шефовете на ЕГ „ Проф. доктор Асен Златаров ” Деян Янев, на ПГДС „Цар Иван Асен II“ Маргарита Топалова, бяха поканени още кметове на общини, ръководители на Общински препоръки, общински съветници, представители на инсÑ
�итуции.

Преди 146 години Христо Ботев и четниците му се качиха на кораба „ Радецки “, извървяха пътя от Козлодуйския бряг до Балкана, с цел да раздерат оковите и да дадат животите си за Родината. Личности като Христо Ботев изпреварват с епохи времето си и са поели към безсмъртието. Защото тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира… За него Балканът пее хайдушка ария! Жив е той, жив е! Завинаги! Това се споделя в словото на регионалния шеф на Хасково Катя Панева. Поради непредвидени условия, госпожа Панева не съумя да участва на събитието. Тя пъту
ва от Ротердам, Нидерландия, където взе участие на конгрес на ЕНП.

Приемащ зарята бе подполковник Светослав Годинов – шеф на гарнизона в Хасково, командващ зарята – капитан Димитър Чернев. Командирите на роти и отряди рапортуваха, след което представителните блокове и останалите присъстващи коленичиха, с цел да почетат паметта на загиналите… Последва останалата част от ритуала, с цел да пристигна кулминационният миг – зарята, под възгласите „ Ура “, за наслада на жителите, които бяха изпълнили централния площад в Хасково.

В словото си за Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България регионалният шеф на област Хасково споделя:

Много са моментите като този в този момент, в които поглеждаме с вяра към предишното, с цел да си напомним славните герои, жертвали се, с цел да я има България!

Преди 146 години Христо Ботев и четниците му се качиха на кораба „ Радецки “, извървяха пътя от Козлодуйския бряг до Балкана, с цел да раздерат оковите и да дадат животите си за Родината!

В навечерието на 2 юни свеждаме глава пред подвига на гениалния стихотворец и бунтовник. Почитаме паметта на храбрите бунтовници, на всички знайни и незнайни борци за Свобода!

Неизличим е образецът на Ботев и националните герои за слагането на началото на нова България, на която сме ние наследници. Те обрисуваха пътя за бъдещето, извисявайки завещаните с делата си идеали. Наше е задължението да ги опазим и последваме, да ги надградим и усъвършенстваме и да потърсим единство по най-важните въпроси, с цел да съхраним националното ни самочувствие и достолепие. Дълбок реверанс пред всички тях!

Творчеството на Ботев се трансформира в естрада, а саможертвата му – във безконечен образец за поколенията, тъй като битката му е за жанр и Родина, за истина и правдивост, които постоянно побеждават! Те вграждат в българската историческа памет всемирен полезности, за които си заслужава да се бориш!

За да си подготвен да загинеш за Отечеството, би трябвало да го обичаш, да приемеш такава орис със примирение и да милееш за бъдещето на другите от народа. Вдъхновение можеш да намериш в по-добрите бъдни дни, когато теб няма да те има, само че да докажеш на всички останали, че ориста е в личните им ръце. Изключително извисен би трябвало да е духът ти, с цел да изречеш и да реализираш на дело думите: Но… стига ми тая премия – да каже нявга народът: умря бедняк за истина, за истина и за свобода…

Личности като Христо Ботев изпреварват с епохи времето си и са поели към безсмъртието! Защото тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира… За него Балканът пее хайдушка ария! Жив е той, жив е, вечно!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР