Събитие на тема Представяне на стипендии Фулбрайт“: Възможностите на образователния

...
Събитие на тема Представяне на стипендии Фулбрайт“: Възможностите на образователния
Коментари Харесай

Пеканов представи програма Фулбрайт в УНСС

Събитие на тематика „ Представяне на стипендии „ Фулбрайт “: Възможностите на просветителния продан през погледа на Атанас Пеканов, вице-премиер на Република България “ се състоя през днешния ден в УНСС.

Лекцията се провежда взаимно с Българо-американската комисия за учебен продан. Специален гост-лектор на събитието беше Атанас Пеканов, заместител министър-председател по ръководство на европейските средства на Република България и стипендиант на влиятелната американска стратегия.

Ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров, също стипендиант на програмата, приветства участниците и гостите на форума и акцентира, значимостта на събитието. „ Като управление на университета ние насърчаваме напъните на хората, които желаят да извършат този учебен, научен и теоретичен продан. УНСС е в мрежата от европейски университети, само че се стремим да станем и международен университет. Искам да пожелая на всички куража да вървят по този път. Това е скъпо освен за тях и университета, а и за стопанската система на България “, означи проф. Димитров и даде думата на вицепремиера Атанас Пеканов.

Г-н Пеканов дефинира събитието като извънредно значимо за него освен като  бивш стипендиант на програмата, само че и като човек, за който е значима науката и нейното развиване. „ Имал съм опцията да видя доста страни, да почерпя най-хубавите образци. Една от опциите това да се осъществя е програма  „ Фулбрайт “. За мен е значимо да разпространявам тази опция, тъй като такива стратегии могат да трансформират живота и кариерата Ви “, съобщи вицепремиерът.

Г-н Пеканов показа своя персонален опит с програмата и неговото образование в Харвард като гост-изследовател. Той акцентира, че първо през XXI век огромна част от триумфите минават през доста сполучливи и несполучливи кандидатствания и  второ, че науката се развива въз основата на съдействие сред проучвателен екипи, с присъединяване на международни учени. България има извънреден капацитет и може да бъде дейна част от това, както на европейско, по този начин и на международно равнище. И в тази линия визитата в един американски университет е опция за развиване “, добави Атанас Пеканов. Вицепремиерът показа пред участниците лекция на тематика „ Макроикономическата дисциплинираност след рецесията “.

Изпълнителният шеф на комисия „ Фулбрайт “ госпожа Анджела Родел отбеляза  значимостта на дългогодишното партньорство с УНСС и обстоятелството, че доста преподаватели и студенти са били стипендианти на програмата. Тя благодари за наличието на министър Пеканов  и посочи, че той е „ съвършен образец, по какъв начин полученото познание незабавно се употребява в България за импакт и възстановяване на стопанската система и живота на междинния български жител “. Г-жа Родел обърна внимание, че програмата разрешава и на американски жители да дойдат в България да учат или преподават. И даде образец със себе си и нейното образование в Софийския университет.

Мария Костова, програмен координатор на „ Фулбрайт “ срещна участниците с опциите, които програмата предлага за откривателите и студентите.

Доц. доктор Паскал Желев, зам.-декан по качеството и интернационалното съдействие на факултет " Международна стопанска система и политика “ и гл. ас. доктор Кристина Тодорова от катедра " Икономика на естествените запаси ", Бизнес факултет на УНСС, също стипендианти на „ Фулбрайт “, показаха на форума своите усещания и опита, който са придобили с помощта на присъединяване си в програмата.

Организацията на събитието беше осъществена от доцент доктор Янко Христозов, основен секретар по интернационално съдействие на УНСС.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР