Събираемостта на данъците не може да се анализира чрез механично

...
Събираемостта на данъците не може да се анализира чрез механично
Коментари Харесай

Инфлацията не обяснява големия скок в печалбата на фирмите, обяви Росица Велкова

Събираемостта на налозите не може да се проучва посредством механично съпоставяне сред месеците през тази и предходната година, приходните организации добре си правят работата, а облагата на компаниите се подвига доста през 2022 година Това разгласи в предаването " Неделя 150 " финансовият министър Росица Велкова.

Обясни, че не може механично да се съпоставя събираемостта на налозите през първите месеци на тази година с миналата, тъй като има разлики в данъчните режими. Пример за това е, че понижената ставка на Данък добавена стойност за някои артикули влезе в действие в средата на лятото. Допълни, че поради извънредно огромния експорт на български артикули през 2022 година при започване на тази година име е върнат съответния Данък добавена стойност. Така тя дава отговор на рецензиите,предимно на някогашния министър на финансите Асен Василев, който споделя, че не са събрани 400 млн. лева от Данък добавена стойност при започване на тази година.

" Приходните организации работят интензивно. Категорично не съм съгласна с това, че не събираме приходите ", акцентира Велкова. В същото време в плана за бюджет, който възнамерява да предложи, ще бъде заложено покачване на заплатите на данъчните както при събиране на всички заложени доходи, по този начин и при преизпълнението им.

Обяви, че за февруари събираемостта е с 500 млн. лева по-висока от февруари 2022 година, макар понижените ставки на някои артикули и услуги. Данните за осъществяването на бюджета за февруари още не са оповестени. " Главна дирекция " Фискален надзор " е извънредно натоварена, по тази причина не съм съгласна с обвиняванията, че не събираме приходите. Няма чадъри върху някои компании, не се употребяват приходните организации като бухалка против други. Ние прилагаме същите способи и критерии за селекция, каквито бяха и при постоянното държавно управление ", съобщи министърът.

 Евгений Кънев, икономист: Има проблем със събираемостта на приходите Евгений Кънев, икономист: Има проблем със събираемостта на приходите
По мотив предлагания от нея еднократен налог свръхпечалба, с които всички частни компании да бъдат обложени от средата на годината, тя уточни, че е обикновено данъчната основа да се подвига с към 2 милиарда лева всяка година, само че през 2022 година тя се усилва с 10 милиарда лева " А това е извънредно висок растеж, който не може да бъде пояснен единствено с инфлацията ", добави тя.

От оповестените в петък вечер планове за промени в данъчните закони се вижда, че през 2021 и 2022 година, като за последната данните са прогноза, облагата на компаниите пораства с по 10 милиарда лева За 2021 година тя е 37.5 милиарда лева при 27.2 милиарда лева за 2020 година Прогнозната сума за 2022 година е 45 милиарда лева

Как ще се дефинира размерът на налога върху свръхпечалбата четете.

След мненията на предлаганите от нея ограничения Велкова е останала с усещане, че повече от тях, свързани с приходите в бюджета, няма да получат поддръжка в идващото Народно заседание.

По мотив рецензиите на икономисти, че не престават да се наливат пари в печеливши компании под формата на енергийни помощи министърът изясни, че тези помощи да неутрални за бюджета, защото се заделят не от общите доходи, а от вноските на производителите на ток. Допълни, че помощите са въведени с решение на Народното събрание и няма по какъв начин да не бъдат плащани, в случай че това решение не бъде анулирано. Няколко икономисти към този момент разясниха, че няма логичност да се дават пари от бюджета на печеливши компании, а след това да се предлага да им бъдат взети под формата на налог върху свръхпечалбата. Посочват, че по-логично е тази помощ да е за компании, които в действителност се нуждаят от тях.

Еврозоната не се отсрочва

В отговор на въпрос дали участието на България в еврозоната се отдалечава в неразбираемото бъдеще поради всички финансови проблеми, които и самата Велкова показва в своя отчет, изминал в медиите през седмицата, тя дава отговор негативно.

Казва, че в случай че през тази година България успее да отговори на критерия за инфлацията и вкара бюджетният си недостиг още веднъж в границите на 3%, какъвто план тя счита да предложи, то няма причина страната да не одобри еврото от идната година.

На въпрос за какво в отчета си показва опасения за смяна на закрепения курс лев-евро, тя отхвърли да разяснява въпроса с аргумента, че тематиката е сензитивната и доста се спекулира с нея. Такова безпокойство от страна на министър на финансите се появява обществено за пръв път, въпреки и в отчет, непредназначен за издание. Българска народна банка разяснява сходни изказвания като " некомпетентни и безотговорни ". На брифинга през седмицата министърът уточни, че има теоретична опасност за валутния ръб, с който е закрепен този курс, в случай че бюджетът поддържа непрестанно огромни дефицити.
Финансовият министър разяснява, че банковите банкрути в Съединени американски щати към този миг няма риск да повлияят на България. Тя напомни, че и Европейската централна банка, и Европейската комисия смятат, че няма учредения за терзания.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР