Събеседници:Симеон Матев - климатологДимитър Беров - морски екологЕмил Гачев -

...
Събеседници:Симеон Матев - климатологДимитър Беров - морски екологЕмил Гачев -
Коментари Харесай

Как се справяме с климатичните катаклизми?


Събеседници:
Симеон Матев - климатолог
Димитър Беров - морски еколог
Емил Гачев - географ
Райвис Рагайнис - кмет на Йекабпилс, град в югоизточна Латвия (продукция на Latvijas Radio)

Екстремните феномени са измежду най-явните проявления на затоплящия се климат, като провокираните от хората промени на климата към този момент оказват влияние върху голям брой метеорологични и климатични катаклизми във всеки един регион на планетата. Те нарастват и по периодичност, и по активност, като прогнозите са да не престават да се усилват при бъдещо стопляне на климата. Как хората, които живеят в зони, наранени от рискови климатични феномени, се приспособяват към тях? Можем ли да бъдем спокойни в бъдеще? Какви са последствията от изменението на климата? Каква е ролята на политиката, на елементарния човек и на новите технологии? Каква е обстановката с нашето Черноморие и чакат ли се промени в географията на България в резултат на рисковите феномени?

Ето и част от отговорите на нашите събеседници.



Емил Гачев, географ: " Правилният метод на деяние има две страни, от една страна това са по този начин наречените системи за ранно предизвестие. Когато добре познаваме процесите, ние можем в известна степен да предвидим по кое време един развой може да надвиши естествените граници и по кое време би трябвало да се притегли вниманието към евентуално злополучие. А другата страна на медала, това е към този момент методът, по който хората би трябвало да бъдат подготвени и подготвени да работят, когато възникне такова ранно предизвестие. "

Симеон Матев, лекар по климатология, работил по тематиката " Съвременни промени на климата в България ": " Проблемът с давенето е проблем на самия давещ се. Малкият човек в действителност е оставен на произвола на ориста и по тази причина дребният човек, в тази ситуация ние всички, прибягва до някакви решения. Оттук нататък, в случай че някой си купува парцел, съгласно мен, наложително би трябвало да е на някое по-високо място, не за друго, а тъй като природата постоянно може да ни изненада, даже и да сме взели най-крутите ограничения, които могат да бъдат взети. Ако ние заобикаляме евентуално рискови места, а такива има доста, в действителност вредите ще са по-малко. "

Д-р Димитър Беров, морски еколог от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките, който се занимава с българското Черноморието: " При такива рискови феномени, които основават риск от екологични проблеми, експертите и, най-много несъмнено, институциите, имат опция бързо и елементарно да се осведомят. Нещата, които допреди 10, двайсет, трийсет години са били научна фантастика, в този момент са изцяло вероятни. Аз мога сега да си отворя телефона и да ви кажа каква е температурата на водата в Океана, пред Индонезия, т.е. ние имаме доста положителни принадлежности, с които да управляваме този риск и да реагираме даже за малко време, както става въпрос за такива рискови феномени. "

Райвис Рагайнис, кмет на Йекабпилс, град в югоизточна Латвия, споделя проектите си да понижи евентуалния риск от наводнения, защото тази година река Даугава излезе от бреговете си и заля града.



Подкастите от поредицата " Green Deal " са наличие, предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР