С Юрий Лужков си отиде една московска епоха. За едни

...
С Юрий Лужков си отиде една московска епоха. За едни
Коментари Харесай

Човекът с каскета – от кмет до фермер

С Юрий Лужков си отиде една московска ера. За едни руснаци той беше същинския родолюбец, който извади столицата от рецесията и я трансформира в съвременен град. За други, той  бе олицетворения на олигархията, който говореше за обществени стратегии, само че мислеше за облаги в милиони.

Лужков си отпътува от този свят, само че ще остане в историята като „ индивидът с каскета “, който обичаще да усмихва, даже през сълзи. Имаше три брака,  къщи в четири страни, само че една упоритост – да се потвърждава до последния си ден.     

И колкото формалната му кметска биография е добре известна, толкоз животът му откакто бе отхвърлен от поста през 2010 година от Дмитрий Медведев поради „ изгубено доверие “, остава мистерия.

Един от най-заможните мъже на Москва, брачен партньор на първата по благосъстояние дама на Русия – Елана Барутина, изчезна от общественото пространство преди 9 години и отвори вратата за голям брой клюки, че е напуснал Русия и живее сред Австрия и Англия, където от дълго време закупи имения. Заговори се, че се отдал на бизнес в Латвия, където с изключение на недвижими парцели, има и голям брой активи.

За малко влезе в хрониките през 2016-та, когато празнува охолно 80-годишния си празник и получи частична реабилитация с ордена на Путин, който обаче такя и не се се появи на тържеството.

Малко по-късно припадна при откриванего на цех, само че брачната половинка му излезе с малко известие, че е имал посещаване в болница, само че бил незабавно изписан и се усеща добре. 

И по този начин, до началото на тази година, когато стана ясно, че Лужков от три години е в Русия, в ново амплоа, надалеч от огромната политика и шумния град, в първокласна дача покрай Калининград. Имението е ситуирано на плодородна земя, принадлежала преди години на аристократи от Прусия, с големия размер от 5000 хектара.  

Лужков бързо схванал, че това е новото му самопризнание. Захвърлял формалните костюми, облякъл фермерските облекла и в началото решил да направи плантация за расови коне.

Година по-късно обаче дружно с конезавода, се появили големи овчарници и краварници. После построил зърнобаза, преработващи фабрики за сирене и месо, а най-после и пивоварна.

Твърди се, че Лужков в началото вложил 5 милиона $ в аграрния си бизнес и първите три години работил на загуба, само че последователно съумял да си върне парите, да усили животните, а оттова и приходите.

Заработените от фермата му пари са копейки спрямо милиардите благосъстояние на жена му Батурина. Но сигурно са вдигнали самочуствието му. Факт е, че също така стъпкаха цялата конкуренция в сектора в региона и го трансфораха във фермер номер едно, който работи по през целия ден, а вечер приема височайши посетители от целия свят, които  оглеждат конете, пробват от екологичните храни, разискват покупко-продажби с жена му, когато е там и слушат спомените му за времената, когато е думата му е била закон в Москва.  

С ненаситност приемаше и публицисти, които години наред избягваше. В последните месеци даваше просторни изявленията по какъв начин е съживил преди столицата, а в този момент цялото селско стопанство. С вярата, че ще остане в огромната съветска душа и като сполучлив кмет, и като съвременен фермер. Историята ще каже последната си дума.  

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР