С Waldorf Astoria в Ню Йорк са свързани две исторически

...
С Waldorf Astoria в Ню Йорк са свързани две исторически
Коментари Харесай

Waldorf Astoria между бляскавото минало и неизбежното бъдеще

С Waldorf Astoria в Ню Йорк са свързани две исторически здания. Първият хотел, носещ това име, отваря порти през 1893 година (арх. Хенри Дж. Харденберг). Сградата е разрушена, с цел да се появи на нейно място Empire State Building. Следващият хотел Waldorf Astoria е издигнат с упоритост и обсег за помпозност и величественост, нямащи равни и до през днешния ден.

Днешният хотел Waldorf Astoria на Парк Авеню 301 е издигнат на място, където в предишното е имало гробище за неидентифицирани лица. Когато отваря порти през 1931 година обаче, това е най-големият (и най-високият до 1963 г.) хотел в света, който доста бързо се трансформира в една от иконите на Ню Йорк. 



47-етажната постройка е и най-голямата постройка в Art Deco в света и съставлява един от най-блестящите образци за този жанр в изкуството и архитектурата – жив музей на декоративната орнаметнация, цялостен с картини, статуи и безчет красиви претекстове. Това място е било толкоз значимо за живота в града, че под него към момента има непокътната загадка спирка на метрото. Тя е служила, с цел да се придвижват елементарно и неусетно до хотела президентът Рузвелт и други VIP персони.

Сградата на архитектите Шулце и Уивър е освен място за пребиваване на богати посетители или за поклонение на феновете на Art Deco и разточителството от ерата  " Великият Гетсби ", а и една от най-големите забележителности на Ню Йорк.

Списъкът на президентите и кралските особи, гостували в хотела, е безконечен, както и този на интелектуалците и звездите. Хотелът е бил непрекъсната резиденция на Мерилин Монро да вземем за пример, както и сцена на доста исторически събития, филми и несъмнено, отечество на салатата " Уолдорф ".



Ето за какво, когато през февруари 2015 година хотелът беше продаден от Hilton Holdings Incorporated на китайската застрахователна компания Anbang Insurance Group за 1,95 милиарда $ (приблизително 1,4 млн. $ за стая или с други думи най-скъпата продажба на хотел в историята), доста сърца се свиха обезпокоително, предусещайки опустошения и изтриване на скъпо художествено и историческо завещание. За да усетите мащаба на продажбата, Конрад Хилтън е купил хотела през 1949 година за 3 млн. $, сума, с която през днешния ден би могъл да си купи едвам две от 1416-тe му стаи. Част от мега договорката през днешния ден е и стогодишно право на Hilton Holdings Incorporated да ръководят хотела.

На 1 март 2017 година хотелът затвори порти и към края на 2020 година ще бъде отворен още веднъж със доста по-малко стаи в хотелската част (до 500) и стотици частни първокласни жилища.

Какво ще се случи с скъпия му интериор, е въпрос, който незабавно разбуни духовете по света. Една от положителните вести, свързани със запазването му, пристигна от Комисията по забележителностите в Ню Йорк, които предходната седмица гласоподаваха единомислещо за консервация на 24 пространства от първите три етажа, в това число огромната бална зала и балконите, мозайките на входа със 140 хиляди мраморни плочки, както и централното предверие с неговата часовникова кула, върху която стои дребна имитация на Статуята на Свободата.



Другата хубава вест е, че новите притежатели Anbang Insurance Company заявиха, че схващат значимостта на постройката и поддържат рекомендациите на комисията, както и че ще запазят наименованията на най-важните публични пространства вътре в постройката.

Остава да забележим доколко през 2020 година новият Waldorf Astoria ще носи духа на Великия Гетсби. Дотогава, разгледайте в нашата изложба част от интериора на тази велика постройка.

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР