С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо

...
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо
Коментари Харесай

Фермерските пазари - перспектива за био земеделието

С всеки минал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво поставят на трапезата вкъщи. А един от дребното способи да бъдем сигурни, в това, което консумираме, е или сами да си го произвеждаме, или да го купуваме персонално, от тествани производители, на които имаме доверие. За страдание, на всеобщите пазари това мъчно може да се случи, изключително когато шепа производители се борят с десетките прекупвачи, предлагащи „ лъскава “ стока от близки и далечни страни и то на доста по-ниски цени. Затова, на купувачите остава една друга опция - директната връзка с производителите. Как може да се случи това?

Преди всичко, на особено проведените за тази цел „ фермерски пазари “ или другояче казано – място, на което, нормално един път седмично, производителите персонално оферират и продават своята продукция на клиентите.

Фермерските пазари по света и у нас

Фермерските пазари са нещо обичайно за доста западноевропейски страни, Съединени американски щати и Канада, даже за хората от Третия свят, само че занапред набират известност в страни с разрастващи се стопански системи и такива от някогашния социалистически блок, измежду които и България. Страни като нашата, сблъскали се напълно скоро с резултатите на капитализма, са по този начин увлечени по „ плодовете “ на бързото хранене и лесния метод на живот, че като че ли не помнят за своите корени и обичаи, една от които – това да се снабдяват с същински артикули, я от родственици на село, я от бабите и дядовците по кварталните пазари. Но не щеш ли носталгията по положителните остарели времена като че ли взима превес и сънародниците ни, сами и напълно целеустремено стартират да търсят връзката с производителя.

По света те съществуват в многообразни форми и размери – от време на време като скромни, квартални, ежеседмични пазари, различен път – като непрекъснати и големи по мярка борси и тържища, на които с изключение на плодове и зеленчуци, се оферират и всевъзможни скотски храни и артикули, персонално приготвени домашни хлябове и сладка, натурална козметика и даже собственоръчно направени артикули за бита.

България занапред набира опит в този тип търговия. Фермерски пазари се провеждат в няколко от по-големите градове в страната – София, Пловдив, Бургас и Варна под формата на постоянно провеждащи се срещи сред земеделските производители и крайните консуматори. Пазарите са скромни по размери, само че пък се радват на нечуван интерес и поради актуалността на събитието в интернет. И няма по какъв начин да е иначе, откакто от сходна тактика печелят, както потребителите, по този начин и производителите.

Защо да предпочетем фермерски пазар?

Фермерските пазари са чудесна причина за създаване на дълготрайни взаимоотношения, основани на високо доверие и взаимно задоволство. Клиентите могат да бъдат сигурни, че купуват „ същинска “, свежа, сезонна храна за разлика от тази в супермаркетите, която с изключение на, че е свръх-обработвана с пестициди и надалеч не потребни за здравето препарати, постоянно е откъсвана напълно неузряла, с цел да пропътува хиляди километри, до момента в който стигне до нас. А това неизбежно ощетява нас – крайните консуматори.

Попадайки на фермерския пазар, купувачът може да получи персонално от производителя информация за метода на развъждане и подготвяне на продукцията, гаранция за чистотата на производството и не на последно място – персонално отношение. На фермерския пазар е съвсем невероятно да попаднат инцидентни производители, защото една от задачите на уредниците на сходни борси е положителният прелиминарен асортимент на участниците. Той, напълно разбираемо, е зависещ на няколко съществени критерия:

Възможно най-екологично или най-малко транспарантно произвеждане. Всеки производител би трябвало да може да опише по какъв начин е отгледал стоката си.

Местни артикули, от близката местност. Допълнителен плюс е и ненатоварването на околната среда с превозването на стоките на далечни дистанции.

Приемливи цени (в съпоставяне с доста пакетирани храни с етикет " био " )

Желание за дълготрайно съдействие. Стремежът е двустранен - производител и удовлетворен клиент, които могат да разчитат един на различен.

От своя страна, производителите също печелят от това, че оферират стоката си непосредствено на клиентите. Веднъж икономисват от транспортни разноски, тъй като не се постанова да изпращат стоката си надалеч от мястото на произвеждане и второ – продукцията им не се изкупува на обидно ниски цени от огромни предприятия и прекупвачи. Подобен тип търговия дава късмет точно на дребните по мярка ферми и стопанства, които нормално се стремят доста повече към по-високо качество на продуктите си, в сравнение с към произвеждане, голямо по размер, само че лишено от вкусови и здравословни качества.

И не на последно място – единствено, който е участвал на същински фермерски пазар, може да оцени тръпката от сходен тип извършване на покупки. Ако и вие намирате същинските плодове и зеленчуци, в техните най-причудливи форми и размери, с всички тези дребни драскотини и и чуканчета по тях за очарователни, в случай че домашно приготвените сладка, сушените на цели стръкове билки и подправки, и киселото, но в действителност кисело, мляко са ви по усета, то фермерският пазар несъмнено е мястото за вас. Място, на което с изключение на прясна и с обич отгледана храна, може да завържете и сладостен диалог, да споделите или научите следващата готварска рецепта и да дегустирате най-малко една дузина чудесни домашни артикули.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР