С внушителен концерт-спектакъл под надслов Танцът на един живот“ бе

...
С внушителен концерт-спектакъл под надслов Танцът на един живот“ бе
Коментари Харесай

Концерт-спектакълът „Танцът на един живот“ и ансамбъл „Пирин“ покориха благоевградската публика за 100-годишнината от рождението на Костадин Руйчев

С величествен концерт-спектакъл под надпис „ Танцът на един живот “ бе маркирана 100-годишнината от рождението на един от създателите на фолклорен отбор “Пирин ” Костадин Руйчев.

Впечатляващото юбилейно празненство в зала „ П. Яворов “ стартира под звуците на чановете на отбор „ Пирин “ и къси документални фрагменти за доайена на театралното изкуство, чиято задача бе да остави следи, създавайки едни от най-известните танцови постановки.

Изпълненията „ Земьо майчице “ на солистката на отбор „ Пирин “ Руска Стоименова и „ Зададе се мрачен облак “ на Карамфил Божиков накараха публиката да притаи мирис още при започване на взаимния концерт-спектакъл. Зрителите съумяха да се докосна до едни от най-запомнящите се произведения на Костадин Руйчев, измежду които „ На площада “, „ Русалии “, „ Драма “ и други

Музикалните и танцови осъществявания събраха на една сцена отбор “Пирин ”, Сдружение „ Русалии “ - Петрич, Неврокопски отбор за национални песни и танци – Гоце Делчев, Фолклорен състав - Копривлен, ТФ„ Младост “, ансамблите „ Гайтан “, „ Пиринче “, „ Вихрен “, ТФ „ Празник “, ТФ „ Македонска красота “ и ТФ „ Ритмика “.

От името на кмета на Благоевград Методи Байкушев бе връчен приветствен адрес. В знак на благодарност художественият началник на отбор „ Пирин “ Мирослав Димитров връчи на синовете на Костадин Руйчев - Благой и Владимир огърлие от Съюза на танцовите и музикални дейци.

Част от възторжената аудитория бе облечена в национални носии, което в допълнение способства за невероятната атмосфера в зала „ П. Яворов “. В траялото над два часа зрелище надарените актьори трансфораха сцената и залата в едно цяло и по този начин до финала, когато феновете станаха на крайници и с нестихващи овации изпратиха изпълнителите, поднесли „ Танцът на един живот “. Костадин Руйчев е един от тримата, построили образа на Ансамбъл „ Пирин ”.

Като основен хореограф и създател на едни от най-известните и обичани на публиката танцови постановки, Костадин Руйчев демонстрира отлични знания за особеностите на пиринския танцов фолклор и с професионализма си се трансформира в знакова фигура на това изкуство в цялата страна. Той е почетен жител на Благоевград.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР