С възрастта мозъкът отслабва и намалява обема си, но тази

...
С възрастта мозъкът отслабва и намалява обема си, но тази
Коментари Харесай

Тази страхотна диета поддържа мозъка ви във форма

С възрастта мозъкът отслабва и понижава размера си, само че тази диета може да ви помогне (и да ви направи по-щастливи). Стриктното следване на средиземноморската диета оказва помощ за опазване на размера на мозъка, написа obekti.bg, базирайки се на PsyBlog.
В проучването са вземат участие 967 шотландци на към 70-годишна възраст, на които се прави сканиране на мозъка. Три години по-късно 401 от тях се връщат за второ сканиране. Междувременно те съблюдават така наречен средиземноморска диета и рапортуват до каква степен прецизно са се придържали към нея.

Резултатите демонстрират, че спазването на средиземноморската диета е обвързвано с по-малка загуба на мозъчен размер. Д-р Микеле Лучано, водещият създател на проучването, изяснява:

„ С възрастта мозъкът ни се свива и губим мозични кафези, които се отразяват на способността ни за учене и паметта. Това проучване добавя съществуващите доказателства, че средиземноморската диета има позитивно влияние върху мозъчното здраве. “

За разлика от предходни проучвания обаче, не са открити разлики във връзка с това дали се яде риба или месо. Други проучвания са показали, че по-честата консумация на риба и по-ниската на месо са по-полезни за мозъчното здраве.

И това е забавно: Магическо намаляване единствено за седмица! Паласките и коремът ще изчезнат, в случай че на празен корем вършиме следното - четете тази и още потребни вести на zdrave.to

Според доктор Лучано:

„ Възможно е други съставни елементи на средиземноморската диета да са виновни за тази взаимовръзка или тя да се дължи на всички съставни елементи в композиция.

В нашето проучване питателните привички са измерени преди мозъчния размер, което допуска, че диетата има опция да обезпечи дълготрайна отбрана за мозъка.

И въпреки всичко, нужни са по-обширни проучвания за потвърждаване на тези резултати. “

Ето кои са типичните съставки на средиземноморската диета:

Зелени листни зеленчуци,
други зеленчуци,
ядки,
горски плодове,
боб,
пълнозърнести храни,
риба,
пилешко,
зехтин
и вино.

Средиземноморската диета включва относително дребни количества алено месо, малко млечни артикули и употребява зехтина като главен източник на мазнини.

Средиземноморската диета също неведнъж е била обвързвана с защитен резултат против меланхолия.

Изследването е оповестено в научното издание Neurology.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР