С ускоряване на надпреварата за създаване и производство на безопасна

...
С ускоряване на надпреварата за създаване и производство на безопасна
Коментари Харесай

Бъдещата ваксина за COVID-19 вероятно ще е с два приема

С ускорение на конкуренцията за основаване и произвеждане на безвредна ваксина за COVID-19 едно е ясно – препаратът евентуално ще се ползва в два приема, написа Си Ен Ен.

Течащите сега клинични изследвания на няколко разнообразни ваксини са с лекарства, които имат потребност от наново слагане. Това се обрисува като сериозен логистичен проблем при организирането на евентуално най-масовата имунизация в човешката история.

Претендентите

В Съединените щати беше основано особено държавно звено, което да форсира процеса по основаването, финансирането, тестването и одобряването на ваксина за COVID-19. В конкуренция с времето са шест фармацевтични компании, като всички те са получили публично финансиране за работата си.

Най-напред в тестванията са „ Модерна “ и „ Пфизер “. И двете компании към този момент са в трета фаза за тестване на имунизациите си – огромни клинични изследвания с 30 хиляди доброволци за всяка от фирмите. И двата създадени препарата се одобряват в две дози – имунизацията на „ Модерна “ се слага на два пъти през 28 дни, а тази на „ Пфизер “ – през 21 дни.

Очаква се скоро компанията „ АстраЗенека “ също да стартира клинично изследване от трета фаза, като тяхната ваксина също е с два приема.

Руската ваксина, която към този момент се създава и следва да бъде приложена на рискови групи – възрастни хора и медици – също е с два приема.

Не е изненадващо, че коронавирусната ваксина е в два приема – доста модерни превантивни препарати са с по две или повече дози. Широко прилаганата по целия свят ваксина за дифтерия, тетанус и коклюш е от общо пет приема.

Човешкият фактор

Проучване на Си Ен Ен сочи, че 40% от американците няма да си слагат имунизацията за ковид даже тя да е безвъзмездна и лесна за слагане.

Ако бъдещият препарат е от две дози, това става още по-сложно. Това значи два пъти да отидеш в медицински център, два пъти да отсъстваш от работа, да вземем за пример, два пъти да чакаш на дълги опашки и (евентуално) два пъти да изпиташ неприятни странични резултати, като нараснала температура.

Едно от решенията е въвеждането на мобилни клиники, които да имунизират хората в „ полеви условия “, вместо да ги карат да вървят до специфичен център.

Кошмарна логистика

Досегашният опит на човечеството с пандемията от COVID-19 извади на показ някои съществени логистични проблеми. Още при започване на пандемията търсенето на маски и дезинфектанти беше по-голямо от производството и доставките им, което остави доста хора по целия свят без защитни средства.

При основаването на ваксина, която се обрисува да бъде в две дози, логистиката ще бъде още по-кошмарна. Само за Съединените щати ще са нужни 660 милиона дози за 330 американци.

Медици от Англия също разясниха преди време, международната здравна система би трябвало да стартира подготовка по логистиката на имунизацията, тъй като това ще е най-мащабното сходно начинание в човешката история.

Големите проблеми са два – ще се оправят ли производителите с всеобщото търсене на ваксина и ще съумеят ли да доставят нужните дози в точния момент, с цел да се провежда акция за имунизиране на популацията на обособени страни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР