С церемонни в цялата страна днес ще бъде отбелязана тържествено

...
С церемонни в цялата страна днес ще бъде отбелязана тържествено
Коментари Харесай

България чества 132 години от Съединението

С церемонни в цялата страна през днешния ден ще бъде маркирана тържествено 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

На 6 септември 1885 година Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и афишира, че се причислява към Княжество България. Това става откакто Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват регионалния шеф на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се основава краткотрайно държавно управление. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединението на региона и приема да бъде титулуван отсега нататък като княз на Северна и Южна България.

Съединението получава интернационално самопризнание с подписването през 1886 година на Българо-турска конвенция. 6 септември е разгласен за формален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година

По традиция център на тържествата за Съединението е Пловдив ,

който празнува деня като собствен празник. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи в 10 ч. в катедралния храм " Света Богородица " церемониален молебен. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. В 9.30 ч. сутринта от площада в град Съединение ще стартира 42-ият Международен мемориален маратон " Съединение ", чийто край е на площад " Съединение " в Пловдив.

През деня в града ще има разнообразни празнични концерти, а в 19 ч. на площад " Централен " ще стартира възстановка на събитията от 6 септември 1885 година, показана от комитет " Родолюбие ".

В 20.30 ч. на пл. " Съединение " ще стартира тържествената заря-проверка, в която ще взе участие президентът Румен Радев.

В София

празникът ще бъде маркиран с гала от 11.30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. " Васил Левски ". В програмата за честването на годишнината ще вземат присъединяване Националната гвардейска част, Формация " Българи " и актрисата Василка Сугарева.

След формалната част ще има възстановка на събитията от Съединението, показана от съдружие " Национален съюз ЕДИНЕНИЕ "..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР