С тридневни чествания мюсюлманската общност отбелязва настъпването на Рамазан Байрам,

...
С тридневни чествания мюсюлманската общност отбелязва настъпването на Рамазан Байрам,
Коментари Харесай

Мюсюлманите отбелязват настъпването на Рамазан Байрам

С тридневни празнувания мюсюлманската общественост отбелязва настъпването на Рамазан Байрам, именуван още празник на захарта. Денят бележи края на свещения месец Рамазан, през който мюсюлманите не се хранят и не пият вода от изгрев до залез слънце.

Честванията стартират рано сутринта с молитва в джамията, след което фамилията се събира в дома на най-възрастните родственици, на които се целува ръка и се желае амнистия. На всяка софра участват саралия и други домашно приготвени сладки произведения.

Тези празници са мотив за наслада, само че носят и носталгия, споделя Шефкие Чакър, редактор в Радио България:

" Повечето ни младежи са на гурбет в Западна Европа и за тези 3 дни никой не може да пристигна да чества Байрама на село с майка си и татко си. Бабите и дядовците страдат по внуците си. Това са дните, в които ние чакаме с неспокойствие да се забележим с наши близки и познати. "

У нас празника ще посрещне и Ала Юсеф, момче от сирийски генезис, което живее в страната от 6 години. Счита, че сходни празнувания сближават и могат да отстраняват религиозните разлики:

" Ще се срещам с другари, ще черпя със сладко. Надявам се да бъдем един народ. Това е празник на всички хора, мотив да бъдат хората по-близки и да обичат повече. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР