„С този пожелателен характер за носене на предпазни маски очакваме

...
„С този пожелателен характер за носене на предпазни маски очакваме
Коментари Харесай

Д-р Спасов: Ако се говори за промени, те първо трябва да се обсъдят с личните лекари

„ С този пожелателен темперамент за носене на защитни маски чакаме да има и конфликтни обстановки в кабинетите ни, а знаем, че макар изключителната противоепидемична обстановка и наложените ограничения, те не се съблюдаваха у нас “. Това сподели пред БНР общопрактикуващият доктор и педиатър от столицата доктор Мирослав Спасов. Той бе безапелационен, че нито за момент не би трябвало да забравяме, че Коронавирус съществува, както съществуват и доста други респираторни вируси.

„ Аз ще продължа да изисквам l кабинета ми да се влиза с вярно сложена маска, това е една защитна мярка против заразяване както на медицинския личен състав, който ви преглежда, по този начин и на вас самите “, сподели доктор Спасов.

Той изясни, че до предходната седмица в практиката му е имало понижаване на случаите на коронавирусна зараза, само че единствено от понеделник до през днешния ден към този момент има 60 диагностицирани пациенти, което не е по никакъв начин малко.

Д-р Спасов акцентира, че би било доста хубаво да се обезпечи по-нататъшна опция персоналните лекари да назначават безвъзмездни PCR проби за Коронавирус зараза, както и проби за други инфекции – за грипен вирус, за респираторни и други вируси, тъй като прецизната диагностика се основава точно на резултатите от тях.

„ Няма никакъв интерес към имунизиране против Коронавирус, нито един искащ не е пристигнал при мен в последните дни – нито за първа или втора доза, нито за бустер, затова ще се наложи да върна два флакона с имунизацията на Moderna и един – от имунизацията на Pfizer. Жалко е, тъй като за тях са изхарчени доста средства “, сподели лекарят.

Той изрази мнение, че има прекалено много нелогични оферти в концепциите за законодателни промени във връзка с персоналните лекари и основният минус е, че те не са били авансово разисквани с гилдията.

Медикът бе безапелационен, че той и сътрудниците му не се тормозят за своето бъдеще, тъй като за един доктор постоянно ще има работа. Странни съгласно него са и изказванията, че в бъдеще хората ще би трябвало да се лекуват при „ експерти по обща медицина “, каквито персоналните лекари са и в този момент, а някои имат и по една или две други специалности, и с изключение на всичко познават най-добре положението на пациентите си, с които са дружно от дълги години.

„ Проблемът е, че здравна промяна се организира от 1998 година, не е от в този момент. Това, което ни наскърбява, е, че хора, които оферират хрумвания, би следвало да познават по какъв начин работи системата, би следвало да приказват с верните термини, а не да хвърлят просто едни хрумвания в бъдещето “, сподели доктор Спасов.

Той показа оскърбление от хвърляните с лекост изказвания в общественото пространство, че персоналните лекари са милионери, че източват Здравната каса, че са най-желаните клиенти на банките. Лекарят напомни, че един общопрактикуващ доктор получава едвам 1,20 лева месечна капитация на пациент от листата си, някои хора имат неограничени искания и ги търсят постоянно даже е без сериозен мотив, а с изключение на всичко нерядко обслужват и здравнонеосигурени. За сметка на това пък персоналните лекари са най-проверяваните от институциите, включително и от Национална агенция за приходите, счита той.

„ Реформата с персоналните лекари по време на рецесия е по-скоро рискова, тъй като едно такова деяние ангажира не дребна част от представителите на здравното съсловие, а точно общопрактикуващите лекари, които са свързани с всички български жители “. Това пък разяснява здравният икономист Аркади Шарков. Той се солидаризира с упрека на доктор Спасов, че сходни стъпки би трябвало да се съветват авансово тъкмо с гилдията, а не да се работи предплатено.

„ Може да следим и представителя на общопрактикуващите лекари до какъв резултат ще докара, тъй като това не е един глас, сигурен съм, че сходен вид гласове на съпротива против сходен вид решения ще се чуят и би трябвало да бъде направено едно общо и по-голямо изследване измежду мнението на общопрактикуващите лекари “, сподели икономистът.

Той бе безапелационен, че икономическата рецесия, инфлацията и войната в Украйна са неподходящи фактори, които усилват и рисковете пред здравната система.

По думите му недофинансирането й си остава главен проблем, който обаче придобива още по-голяма заостреност заради тези фактори, взети в цялост. Много лечебни заведения ще се окажат застрашени от банкрути, тъй като се чакат нараснали разноски за поддръжка, електрическа енергия и топлоенергия, консумативи и медицински произведения, предвижда Шарков.

„ Засега Здравната каса има средства, тъй като сме при започване на годината, Коронавирус пандемията също си отива. Увеличаване на възнагражденията на медицинския личен състав по-лесно може да стане факт в държавните и общинските лечебни заведения, тъй като там работи КТД, по-трудно ще бъде в частните лечебни заведения “, изясни икономистът.

Той бе безапелационен, че има един метод да се преодолее задаващият се недостиг на средства и той е да се усилят дейностите на лечебните заведения, които носят доходи.

Аркади Шарков цитира и данни от проучване, съгласно което преди рецесията клиничните пътеки са били 4 пъти подценявани от действителната им стойност, след рецесията цифрата е 3 пъти.

Той изясни, че концепцията, която поддържа и БЛС за увеличение на цените на пътеките за сметка на понижаване на размерите, е вярна, изключително в актуалната обстановка. Освен това, заетостта на болничните кревати е спаднала спрямо интервала преди пандемията – тя е била 64%, а в този момент е 50%, което също благоприятства сходно решение.

*Снимката е илюстративна
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР