С тотици фалшиви QR кодове за германския дигитален сертификат за

...
С тотици фалшиви QR кодове за германския дигитален сертификат за
Коментари Харесай

Стотици фалшиви ваксинационни сертификати вероятно са били произведени в Мюнхен

С тотици подправени QR кодове за немския цифров документ за имунизация против COVID-19 се допуска, че са били основани от чиновник в аптека в Мюнхен и от негов съизвършител и са били продадени онлайн, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Für 350 Euro soll eine Apothekenmitarbeiterin gefälschte QR-Codes für digitale Impfpässe verkauft haben. Allein in diesem Monat haben die Fälscher wohl mehr als 500 Zertifikate ausgestellt. Nun sitzen sie in Untersuchungshaft.
— DER SPIEGEL (@derspiegel)
Властите са претърсили аптеката в Мюнхен и няколко жилища в петък .

Жена и още един обвинен са били арестувани, оповестиха в събота следователи от Баварското централно бюро за битка с измамите и корупцията в системата на опазването на здравето (ZKG).

Твърди се, че подправените кодове са били пуснати в продажба

в германоезичен онлайн конгрес за киберпрестъпления от средата на август. Напоследък цената, на която купувачите можели да си купят цифров документ, без да са имунизирани, е била 350 евро. Смята се, че единствено през октомври фалшификаторите са издали повече от 500 документа.

По време на обиските управляващите са конфискували съвсем 100 хиляди евро

в брой и в криптовалути. Един подправен документ е открит в друга страна-членка на Европейски Съюз, само че се счита, че евентуално доста от документите циркулират в Германия.

Не е допустимо да се открият имената на купувачите ,

настояват публични представители. Засега не е известно дали подправените документи могат да бъдат изтрити или анулирани по различен метод. Твърди се, че фалшификаторите са употребявали IT инфраструктурата на аптеката в Мюнхен. Самият фармацевт не е обвинен за присъединяване в схемата, споделят следователите.

По тематиката


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР