Н езависимо какво е мнението ви за ваксините срещу COVID-19,

...
Н езависимо какво е мнението ви за ваксините срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Мит vs реалност: Има ли графенов оксид във ваксините срещу COVID-19?

Н езависимо какво е мнението ви за имунизациите против COVID-19, едно нещо е несъмнено – те въодушевиха основаването на какви ли не тайни теории.

Някои считат, че в тях има микрочипове, други са на мнение, че в действителност съдържат магнити, а съгласно трети имунизацията е част от скришен проект за надзор на международното население.

Въпреки уверенията на учените, че имунизациите са безвредни и са единственото средство за справяне с актуалната пандемия, не малко хора отхвърлят да повярват на думите им.

Една от теориите, която напоследък набира сериозна известност, е тази, съгласно която във имунизациите има графенов оксид. Има ли нещо правилно в това?

Какво съставляват графенът и графеновият оксид?

Графенът е една от алотропните (алотропията е свойството на химичните детайли да съществуват във тип на няколко елементарни субстанции, разнообразни по градеж, свойства и цвят) форми на въглерода.

Graphene was first discovered at the University of Manchester in 2004. The material — lighter and stronger than steel and also a good conductor — is a one-atom thick layer of carbon
— Financial Times (@FinancialTimes)
Изолиран е за пръв път през 2004 година от Андре Гейм и Константин Новосьолов, за което двамата получават Нобелова премия през 2010 година Свойствата на графена са в действителност изумителни. Той е прочут като най-тънкия материал, създаван в миналото и има дебелина от единствено един атом. В същото време обаче е към 200 пъти по-здрав от стоманата и е непрогледен за всички газове и течности. Освен това е еластичен и транспарантен, като пропуща към 97,5 % от слънчевите лъчи.

Потенциалните приложения на графена са доста. Той може да бъде употребен за основаването на антикорозионни и непромокаеми покрития. Тъй като има отлична проводимост, се смята, че някой ден ще замести силиция в чиповете.

Изследванията сочат, че скоростта, с която електроните се движат през него, е почти 60 пъти по-висока от тази, с която минават през силиция.

Графенът има и още едно значимо приложение – за производството на акумулатори и така наречен суперкондензатори (предполага се, че те имат капацитета да изместят необятно публикуваните химически акумулатори, въпреки че това надали ще се случи в близкото бъдеще).

How ‘wonder material’ graphene became a national security concern
— The Guardian (@guardian)
В същото време графеновият оксид е напълно друго вещество. То може да съдържа до 50–60 % О2. Наличието на кислородни атоми води до напълно друга конструкция на графена.

„ Графеновият оксид е произходящ на графена и е в по-разтворима форма. В момента към момента се правят проучвания на вероятните му приложения за разнообразни медицински цели “, изяснява Йони Хилен от Холандския съвет за оценка на медикаментите пред организация „ Франс Прес “.

Графенов оксид във имунизациите против COVID-19?

През последните месеци в обществените мрежи циркулират изказвания, че във имунизациите против COVID-19 има графенов оксид, който в действителност е същинската причина за признаците на смъртоносната болест. Според някои, той се задейства посредством излагането на талази от 5G мрежата.

Едно от най-често цитираните доказателства в поддръжка на тези изказвания е проучване на професор Пабло Кампра Мадрид от университета в Алмерия. По думите му той получил флакон с незнайна течност, за която му било обявено, че е ваксина против COVID-19. След като анализирал нейното наличие, професорът открил, че в нея има графенов оксид. Самият той, обаче, неведнъж подчертал, че не може да удостовери дали изследваната от него течност фактически е ваксина.

Както постоянно се случва с тайните теории, неналичието на каквито и да е действителни доказателства не стопира разпространението на една откровена неистина.

Показателно в това отношение е, че месеци преди имунизациите против COVID-19 да бъдат публично утвърдени, в интернет се появиха първите тайни теории за хипотетичните „ секрети “ съставки в тях. Експертите са единомислещи – във имунизациите няма графенов оксид. Истината е, че всеки, който желае, може да ревизира какво тъкмо има в тях, защото съставът им е публично притежание.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР