М ного вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват

...
М ного вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват
Коментари Харесай

Има ли сезонност при разпространението на SARS-CoV-2?

М ного вируси, които предизвикват остри респираторни болести, се популяризират по-добре през студените месеци. Сред факторите, които способстват за това, са прекарването на повече време с повече хора на закрити места, които постоянно не са задоволително добре проветрени поради ниските температури на открито, показват от Министерство на здравеопaзването.

Значение имат и фактори като по-дългото оцеляване на някои вируси при ниска температура, както и по-ниската мокрота на въздуха през студените месеци, която прави лигавицата на носоглътката по-суха и по-чувствителна.

Сезонността е постоянно срещано и добре познато събитие при респираторните патогени. Наблюдавана е и при известни към този момент на науката коронавируси.

„ Вероятно тези фактори имат забележителна роля и при разпространяването на SARS-CoV-2. Като цяло обаче разпространяването му се следи в съвсем всички страни по света, без значение от сезона. Причината е че доста хора са елементарно податливи на заразяване с новия пандемичен патоген “, показват учените от института „ Роберт Кох “.

Ето за какво би трябвало да съблюдаваме общите противоепидемични ограничения като носене на защитна маска за лице, съблюдаване на физическа отдалеченост и учестена стерилизация.

За да се предпазим от тежко протичане на болестта, е значимо да ни бъде сложена ваксина против COVID-19.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР