. С тази малка книжка децата от българо-австрийското училище “Св.Св.

...
. С тази малка книжка децата от българо-австрийското училище “Св.Св.
Коментари Харесай

Българчета във Виена създадоха онлайн книжка за Васил Левски



. С тази дребна брошура децата от българо-австрийското учебно заведение “Св.Св. Кирил и Методий ” във Виена споделят своите най-чисти намерения за Апостола на българската независимост – “момъкът със сините очи, който можел като лъв да скочи... ”

В една пандемична година, в която срещите очи в очи и общото съпреживяване на споделени мисли, чувства и безредици беше отсрочено в несигурно бъдеще, българските възпитаници в австрийската столица събраха в онлайн брошура свои рисунки, стихове, есета и изявленията, с които да почетат годишнината от обесването на Васил Левски.



“На една педагогическа среща си раздадохме дилемите и две-три седмици набирахме материали – споделя учителката Симона Захариева. – Най-малките възпитаници трябваше да рисуват, междинните класове участваха с изявление и роман, а най-големите писаха стихотворения и текстчета . Още първоначално получихме противоположна връзка от родителите, които бяха правили изявление с децата и бяха снимали видеа. По принцип учениците в българските учебни заведения идват единствено един път седмично за три часа и в случай че майките и бащите не оказват помощ, нашата работа става доста сложна. Но всичко мина прелестно, тъй като родителите се ангажираха от сърце и си припомниха неща за Левски, за които не бяха говорили с децата . Така книжката беше подготвена за към три седмици. ”

Докато слушат истории и търсят материали, децата не просто опознават най-почитания български воин, само че и се пробват да припознаят себе си в тези негови всемирен черти, които ни вършат персони – в предишното, през днешния ден, до момента в който свят светува.



Направил е доста неща за родината, бил е добър, мощен и самоуверен, помагал е на доста хора, борил се е България да стане свободна страна, единствено той е съумял да прескочил един огромен трап – по този начин децата от българското учебно заведение във Виена обрисуват облика на Васил Левски. И напълно откровено споделят пред Радио България:

Самуил, 10 година: Бих желал да скачам толкоз дълго и да съм самоуверен като него.

Христо, 12 година: Съвременните герои, които припомнят на Левски, са учителите и спортистите.

Анна, 10 година: Докато прерисувах портрета му, най-вече ме впечатлиха сините очи, русата коса, по какъв начин излъчва добрина

Пресиян 10 година: За първи път чух за Левски от родителите си, които ми описаха, че е бил популярен човек и че би трябвало да ми бъде образец, тъй като ни учи да не се предаваме.

Мария Младенова 10 година: Неговите добрина и мощ ми служат за образец.

Мария Марина 10 година: Знам, че има модерни герои, само че не съм ги срещала, бих желала да бъда добра като Левски и да оказвам помощ на хората.

Симеон, 10 година: Той може да ни бъде за образец за почтеност и храброст – аз също владея тези качества.



Според Симона Захариева Васил Левски е народен знак – всеки българин би трябвало да го познава, да има по нещо от него и да се бори за независимост. По мотив 149-ата годишнина от обесването му (18 февруари 1873 г.) учениците ще имат специфичен урок, на който да задълбочат стартирания диалог за ролята на личността в историята, за смисъла на Левски и качествата, които го отличават от съвременниците му.

Близо 400 българчета – от детската градина до 12 клас, всяка седмица се учат на роден език, история, обичаи в българското учебно заведение във Виена. Някои възпитаници даже са деца на първите ученици, споделя с горделивост преподавателката.



“Ние непрестанно творим някакви неща – продължава тя. – И защото през т.г. имаме празник, неотдавна обявихме интернационален конкурс под надпис “30 година българско учебно заведение ”. В него ще има подтеми “Моето българско учебно заведение ”, “По стъпките и образеца на Паисий Хилендарски ” и “Имало едно време... ” и децата ще могат да вземат участие с литературни разработки или рисунки. Подготвяме се също за празненство, както и за конференция. Надяваме се нещата, които планираме, да се осъществят поради обстоятелството, че в пандемичното ни време е мъчно да се вършат дълготрайни проекти. ”



Снимки: Симона Захариева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР