С тържествено събрание и изложба Българската академия на науките отбеляза

...
С тържествено събрание и изложба Българската академия на науките отбеляза
Коментари Харесай

БАН отбеляза с тържество и изложба Деня на българската просвета и култура

С тържествено заседание и галерия Българската академия на науките означи Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Тържеството, свикано от Ръководството на Академията, Общото заседание и Събранието на учените и член-кореспондентите, се организира в зала „ Проф. Марин Дринов " на Българска академия на науките.

Честването на 24 май и делото на Кирил и Методий в нашата страна има към този момент дългогодишна история, сподели акад. Дамян Дамянов, който откри честването. Той добави, че Българското книжовно сдружение и Българската православна черква са първите две национални институции, сложили началото на тържественото отбелязване на 24 май.

В деветнадесетата година от новото хилядолетие се навършват 1 150 години от Успението на Св. Константин Кирил Философ, сподели в приветствието си ръководителят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Той напомни, че Академията означи събитието посредством разнообразни начинания, измежду които интернационалната конференция „ Нему да бъде популярност, чест и респект. 1150 година от кончината на Св. Константин Кирил Философ ". През 2019 година се навършват 150 години от основаването на Българската академия на науките - първата научна организация, основала специфична институция за проучване на делото на Солунските братя, която е приета за международно средище на кирилометодиевистиката.



Нека със своята изследователска и просветителска работа оправдаем доверието на българските жители като интензивно спомагаме, както ни завещаха нашите създатели, за духовното рационализиране и материално обогатяване на българския народ, сподели в приветствието си акад. Ревалски. Той добави още, че днешните държавници и политици би трябвало да следват образеца на Средновековните владетели и освен на думи да постават науката, образованието и духовността като най-съществен народен приоритет.

Доц. Ана Стойкова от Института за литература на Българска академия на науките изнесе академично слово на тематика „ Култът към Кирил и Методий през българското Средновековие: идеологически трансформации ". Открита беше галерия " Кирило-Методиевската концепция в православното християнство ", проведена от Кирило-Методиевския теоретичен център на Българска академия на науките. В изложбата са включени и експонати, предоставени от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей на Българска академия на науките.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР