С тържествена вечерна проверка заря, в която участваха военнослужещи от

...
С тържествена вечерна проверка заря, в която участваха военнослужещи от
Коментари Харесай

България се поклони пред подвига на героите от Шипченската епопея

С тържествена вечерна инспекция заря, в която участваха военнослужещи от Националната гвардейска част, през днешния ден на централния площад " Възраждане " беше почетена паметта на починалите български опълченци и съветски воини в епичните августовски боеве на връх Шипка преди 141 години.
 
Вечерната инспекция мина под командването на подполковник Станислав Дончев, шеф на отделението за подготовка в Националната гвардейска част и беше призната от командира на Националната гвардейска част - бригаден военачалник Илко Йорданов.
 

Част от тържеството в памет на починалите в боевете на Шипка бяха флагове светини, измежду които и Самарското знаме, припомнен беше и славният за българската войска факт, че от Освобождението до в този момент в борбите няма пленено знаме.
 

С едноминутно безмълвие беше почетена паметта на починалите в злополуката през днешния ден край Искърското дефиле. Президентът Румен Радев анулира присъединяване си в тържествата поради тежкото произшествие край Своге. Автобус с 33-ма пасажери се обърна в дере и починаха 16 души. Лекарите в четири столични лечебни заведения се борят за живота на десетките потърпевши.-->
 
„ Вече 141 години българите гледаме към този връх с поклонение. Но никой не ще го рече по-добре от Вазов - " див всеизвестен връх ", където български и съветски храбреци оставиха костите си, с цел да възкръсне България ”, сподели по-рано денем в словото си на връх Шипка президентът.
 
Хиляди се събраха на историческия връх, с цел да отбележат годишнината от героичната Шипченска епопея. Сред формалните посетители бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов, политици, народни представители, кметове, общественици.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР