С тържествена церемония във Великото национално събрание в Анкара турският

...
С тържествена церемония във Великото национално събрание в Анкара турският
Коментари Харесай

Ердоган положи клетва за нов петгодишен мандат

С тържествена гала във Великото национално заседание в Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави клетва за трети мандат като държавен глава.

Ердоган получи документа, удостоверяващ успеха му на втория кръг на президентските избори на 28 май, от краткотрайния ръководител на Народното събрание Девлет Бахчели.

На инаугурацията са поканени представители на 78 страни - 21 държавни глави, 13 министър председатели, представители на парламентарно и министерско ниво, както и представители на интернационалните организации, в това число НАТО и Организацията за ислямско съдействие.

На церемонията участва и българският президент Румен Радев. Сред държавните глави, поканени на встъпването в служба на турския президент, са президентът на Азербайджан Илхам Алиев, на Венецуела Николас Мадуро, на Косово Вьоса Османи, на Северна Македония Стево Пендаровски и други

На церемонията участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

След полагането на клетва той постави венец в мавзолея на създателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, след което се насочи към президентския замък " Бештепе ", където взе участие в гала с гостите на инаугурацията.

Ердоган завоюва на 28 май балотажа на президентските избори с 52% от гласовете против претендента на опозицията Кемал Кълъчдароглу, а Републиканският алианс към неговата Партия на справедливостта и развиването получи устойчиво болшинство в Народното събрание.

Ердоган удържа победа и в изборите от 2014 и 2018 година, а преди да стане държавен глава бе министър председател на Турция в продължение на над 11 години.

Българския президент поздрави турския си сътрудник за преизбирането му, като изрази убеденост, че чудесно разрастващото се през последния интервал двустранно съдействие сред България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на турския президент.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР