С тържествена архиерейска Света литургия в катедралата Св. Александър Невски

...
С тържествена архиерейска Света литургия в катедралата Св. Александър Невски
Коментари Харесай

Тържествено беше отбелязана шестата година от интронизацията на патриарх Неофит

С тържествена архиерейска Света литургия в катедралата " Св. Александър Невски " беше маркирана шестата година от интронизацията и от избора на Светейшия патриарх Неофит за предстоятел на родната ни поместна православна черква . Това оповестиха от Българската патриаршия.
 БГНЕС
Тайнството Евхаристия е било предстоявано от Пловдивския митрополит Николай , а в съслужение с него са били Неврокопският митрополит Серафим, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод, Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на патриарха, Знеполският свещеник Арсений и Констинтийският свещеник Яков - викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Василий - протосингел на Софийската епархия, архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, десетки столични свещеници и дякони. На богослужението са взели участие и йеромонасите Натанаил и Йосиф от епархията ни в Съединени американски щати, Канада и Австралия.

По време на причастния канон проповед за Неделята на блудния наследник е произнесъл иконом Кирил Попов , а по-късно Светейшият патриарх Неофит е бил поздравен с песнопения от Камерния отбор " Йоан Кукузел " с диригент Кристиян Попов. Някои от изпълнените песнопения са композирани от самия патриарх Неофит.
 БГНЕС-->
" На днешния ден - 24 февруари, преди шест години, тук в този благолепен храм възкликнахме три пъти: " Достоен ", и поздравихме новия предстоятел на родната ни Българска православна черква - Негово светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски. Всички си спомняме това възприятие на наслада и на душевна лекост, с които бяха преизпълнени сърцата на всички. (...) В днешните времена, в които егоизмът, гордостта и алчността заплашват да разрушат основите на обществото, Църквата би трябвало да дава образец за примирение. Негово светейшество патриарх Неофит непрестанно ни дава образец за примирение и ние би трябвало да му благодарим ", е споделил в словото си митрополит Николай.
 БГНЕС
От името на Светия синод на БПЦ-БП митрополит Николай е подарил посох на патриарх Неофит , като знак на неговото архипастирско служение . От името на епархийското управление на Софийската епархия Белоградчишкият свещеник Поликарп също е поздравил Светейшия предстоятел на родната ни черква, като му е поискал жизненост, сили и здраве.
 БГНЕС
Светата богослужба е приключила с многолетствие и с молитва за дълголетно служение на Светейшия български патриарх Неофит.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР