С ритуали по полагане на венци и цветя започнаха честванията

...
С ритуали по полагане на венци и цветя започнаха честванията
Коментари Харесай

Започнаха тържествата по повод 105 години от Освобождението на Горна Джумая

С рит
 28  20  27  36  32  30
уали по полагане на венци и цветя започнаха честванията във връзка 105 години от Освобождението на Горна Джумая.

„ Нека в никакъв случай да не забравяме, че в дни като днешния се прекланяме пред подвига на тези, които дадоха живота си с цел да бъдем това, което сме през днешния ден. Трябва да помним цената на свободата. Свобода, дадена ни с доста кръв.  Нека преведем глави в памет на тези, които не застанаха на колене, не превиха тил, не наведоха глави и дадоха живота си за нашето избавление. “, сподели кметът на община Благоевград  доктор Атанас Камбитов.

Градоначалникът  постави венци и цветя в символ на благодарност към героите дали живота си за свободата на Благоевград и участва на неповторима възстановка в деня, в който се навършват  105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединението им към Майка България.

Жители, посетители на града и стотици деца извършиха кв. „ Вароша “, където станаха очевидци на зрелищната възстановка  „ Зов за независимост “, пресъздаваща историята на Благоевград. В кв. „ Вароша “, Национално сдружение  „ Традиция “ пресъздаде  Горноджумайското въстание.  За първи път Община Благоевград взаимно с Национално сдружение „ Традиция “ сподели в детайли историческите бойни дейности и летописи от 1912 година, случили се на територията на сегашен Благоевград.  Художествено-историческата възстановка проследи  сюжетните линии от самото въстание, възстановка на няколко от борбите, провели се по време на конфликта с османските сили.  На тържествата участваха още регионалният шеф на Благоевград Бисер  Михайлов, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков,  заместник- кметовете Христина Шопова, Зорница Кралева и инж. Емилия Тунева, секретарят на Община Благоевград София Янчева,  делегация от побратимения град Чаковец, отпред с кмета Стйепан Ковач, делегация от украинския град Ивано- Франковск, представляван от заместник-кмета Александър Левитски, поданици и посетители на града.

Празничният ден стартира с церемониален молебен, отслужен от Неврокопския митрополит и полагане на цветя на паметника на майор Иван Павлович Орлински, намиращ се в двора на благоевградската църква „ Въведение Богородично “.  Свещеници от благоевградския храм отслужиха заупокойна молитва и панихида в памет на починалите в името на свободата на Благоевград.

Тържествата продължиха на пл. „ Георги Измирлиев “, където бе повдигнат националният байрак на Република България. На едноименния площад се извърши обред по полагане на венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев- Македончето.  Непосредствено по-късно, шествието, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски мина през централната улица на Благоевград, дружно с представители на всички образователни заведения, с цел да спре пред паметника на Македоно- Одринското опълчение на пл. „ Мите Марков “, където отслужиха обред по полагане на венци и цветя.

Програмата ще продължи в 17:00 часа в държавна такса „ Никола Вапцаров “, където ще се организира Тържествена сесия на Общински съвет- Благоевград и Церемония по награждаване на „ Личност на годината “. В 19:30 часа на площад „ Георги Измирлиев “ ще стартира церемониален митинг- заря, а незабавно по-късно артистите от емблематичния отбор „ Пирин “ показват празничен концерт.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР