С решение на Министерски съвет Владимир Йолов е назначен за

...
С решение на Министерски съвет Владимир Йолов е назначен за
Коментари Харесай

Кирил Петков шикалкави за губернатор с присъда

С решение на Министерски съвет Владимир Йолов е назначен за регионален шеф на Шумен на 14 януари тази година. В същото време стават ясни избрани условия към това предопределение. Оказва се, че Йолов е с присъда.

На 20 февруари е наказан на 3 месеца условно, с 3 години изпитателен период. В претекстовете на съда написа, че действието е осъществено отговорно при директен предумисъл. Това разкри от парламентарната естрада заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид.

В рамките на парламентарния надзор той запита министър председателят Кирил Петков до каква степен това предопределение не опонира на закона.

Депутатът цитира член 19, алинея 6 от Закона за администрацията, че за еднолични органи на изпълнителната власт могат да бъдат назначавани български жители с нужния професионален опит, които не са осъждани за умишлени закононарушения от общ темперамент, в случай че не са оправдани.

Според същия закон – член 31, т. 10, регионалният шеф, с изключение на другите си отговорности, е и ръководител на Съвета по защита, разясни Хамид Хамид.

И разясни по какъв начин стоят нещата с реабилитацията. Според наложителните инструкции на Държавната комисия по сигурността на информацията, за условията на Закона за отбрана на класифицираната информация лицето би трябвало да не е осъждано за съзнателно закононарушение от общ темперамент, както изисква член 40, алинея 1, т. 4 от ЗККИ.

Пълната реабилитация настава, когато са изпълнени условията, разказани в раздел 5, член 86 от Наказателния кодекс и са изтекли следните периоди, в които наказаният не е направил ново съзнателно закононарушение от общ темперамент, за което да се планува наказване отнемане от независимост, а точно: 5 години, в случай че лишаването от независимост е до 3 години, акцентира депутатът.

Той разясни, че в случай че изпитателният период на господин Йолов е изминал на 25 февруари 2019 година, цялостната реабилитация ще настъпи едвам през 2024 година Дори да пропуснем тематиката с реабилитацията, остава значимият въпрос за достъпа до класифицирана информация на ръководителя на регионалния щаб по защитата, акцентира Хамид Хамид.

Той разясни, че съгласно член 40., алинея 1, т. 4 от ЗККИ, позволение за достъп до класифицирана информация имат лицата, които не са осъждани за умишлени закононарушения от общ темперамент, без значение от реабилитацията. А в наложителните инструкции на ЗККИ по този въпрос от 25.10.2011 година, в раздел 2, т. 2 и т. 3 категорично се споделя: Липсата на позволение за достъп до класифицирана информация води до несъблюдение на нормативно условие за заемане на длъжността.

В тази връзка зам.-председателят на ПГ на Движението запита министър председателят Кирил Петков дали са му били известни тези обстоятелства при назначение на регионалния шеф на област Шумен? На какво правно съображение е назначен регионалният шеф Владимир Йолов? И в случай че се откри, че назначението му опонира на Закона за администрацията, ще има ли правни последствия за всички подписи, които той е сложил през последните два месеца? Депутатът също по този начин попита, в случай че регионалният шеф на Шумен не получи достъп до класифицирана информация, кой ще ръководи регионалния щаб по защитата в комплицираната геополитическа конюнктура в миг и при неналичието на  законен ръководител на Съвета по защитата в област Шумен този фактне носи ли опасности за отбрана на националните ползи.

В отговор министър председателят Кирил Петков се оправда, че кандидатурата е утвърдена от  ДАНС и Национална агенция за приходите и че в свидетелството му написа „ Неосъждан ”.  „ Престъпление, с което се срещнах, за което вие имате поради, доколкото разбирам е леко ПТП, на база на алкохол в кръвта над 0,5. Това по никакъв метод не е добра постъпка, само че това се е случило 2016 година и сега той е със статут „ Неосъждан ” в свидетелството му за съдимост “ съобщи премиерът  добави, че се е обадил на неговите някогашни работодатели  и рекомендациите са били високи. Тай като законът не разрешава регионалният да има в този случай допуск да класифицирана информация, подобен щял да бъде даден на неговия заместител.

Хамид Хамид направи имитация и поздрави премиера, че се е поинтересувал от някогашните работодатели на регионалния шеф на Шумен. „ Той в действителност е с влезнала в действие присъда. И периодите – по този начин, както ги написа в закона, в действителност не са изтекли и няма по какъв начин да е настъпила реабилитацията “, съобщи Хамид Хамид.

Той съобщи, че другата седмица на Кирил Петков ще му се наложи да дава отговор е за един зам.-министър, за който народен представител чака да постъпят документи от неговите някогашни работодатели от Франция, само че и документи от френските управляващи – този човек там е арестуван за разнообразни закононарушения, а в България е назначен за зам.-министър на едно от министерствата.

„ Но този въпрос ще го развия идната седмица. Така че, апелирам ви, не е моя работа, несъмнено, да запитвам от къде ви е банката на фрагменти. Нали тя не е при бай Ставри, той да ви подава тия претенденти за другите постове “, съобщи в умозаключение Хамид Хамид

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР