С развитието на икономиките връзките между цените на активите също

...
С развитието на икономиките връзките между цените на активите също
Коментари Харесай

„Новата“ връзка между щатския долар и суровия петрол

С развиването на стопанските системи връзките сред цените на активите също се трансформират, в множеството случаи постепенно и незабележимо, което хваща вложителите неподготвени. Това се случи с цените на петрола и $. Промяната в историческите взаимоотношения от ден на ден се отразява на световните стопански системи и пазари, като слага вносителите на нефт от нововъзникващите пазари в неподходящо състояние, написа в собствен разбор FT.

„ Новата “ връзка сред щатския $ и суровия нефт се гради от десетилетия и е резултат от години на изследвания и нововъведения в американския петролен отрасъл. Съвременният метод към добива на черно злато, по-специално фракингът и хоризонталните сондажи, помогнаха на американците да се трансфорат от чист вносител в чист експортьор на природен газ от 2017-а насам. А от 2019-а те към този момент са чист експортьор и на сила като цяло. През предходната година пък Съединените щати станаха най-големият международен експортьор на полутечен природен газ.

Тези достижения в експорта на витално значими първични материали значат, че американският $ е влезнал в клуба на „ суровинните валути ”. И сегашната му динамичност прилича пътя на канадския $, или норвежката крона - растящите цени на черното злато усъвършенстват комерсиалните позиции на страната и дават поддръжка на валутата.

Но за разлика от другите членове на въпросния клуб, преобладаващата позиция на щатския $ на международните валутни пазари значи, че тази мощност основава огромни и в множеството случаи нежелани световни съмнения. По-специално, следената сега връзка сред суровия нефт и зелените пари ощетява съществено вносителите на сила, най-много от разрастващите се стопански системи. Те имат по-високи разноски за импорт, а мощният $ подкопава позиците на валутите им, повишава инфлацията и рисковете за финансовата непоклатимост.

Последното повишаване на цените на суровия нефт, които се покачиха с повече от 20% от края на юни, идва на фона на стабилно търсене. И, което е по-важно – в изискванията на лимитирано предложение в обозримо бъдеще. Водещата роля тук е на Саудитска Арабия, удължила периода на доброволните съкращения на добива си до края на годината в опит да поддържа цените.

Скокът на петрола е съпроводен с повишаване на $ - доларовият показател, който следи придвижването на зелените пари към главните им търговски съперници, е повишил пазарната си оценка с над 6% от средата на юли доникъде на октомври, демонстрират данни на Bloomberg. Естествено, тази връзка не би трябвало да се абсолютизира, тъй като валутите се въздействат от редица фактори и комерсиалните трендове са единствено един от тях. В доларовия случай последното му повишаване е резултат и от опасенията, че инфлацията в Съединените щати може да се намали по-бавно от първичните упования и да притисне Федералния запас да задържи високите лихвени проценти за по-дълъг интервал от време.

Тройният резултат – по-високите цени на силата, по-високите щатски лихви и по-силният $ – е последното нещо, което болшинството страни биха желали да им се случи. Това се отнася с особена мощ за вносителите от Азия, където растежът към този момент се сблъсква със съществени провокации поради забавянето на китайската стопанска система.

Южна Корея, която е един от най-едрите чисти вносители на недопечен нефт, е извънредно добър проблем за проучване. През септември потребителските цени в страната се покачиха най-ударно за последните пет месеца под въздействие главно на котировките на суровините. Южнокорейската централна банка поддържа политика на постоянни лихвени проценти. Те вредят на отслабения индустриален бранш, само че банковите парични стратези избират да намалят инфлационния напън.

Усилията им включват и националната валута - централните банкери се намесват постоянно, с цел да предотвратят отслабването на южнокорейския вон и покачването на разноските за импорт. Само през септември вонът е изгубил към 2% от пазарната си оценка към щатския $, макар че централната банка е похарчила към 4 милиарда щатски $ от рецервите си в негова поддръжка, съгласно данни Bloomberg.

С други думи, вложителите би трябвало да регистрират структурното съответствие петрол-долар, когато дефинират вложенията си в дадена страна. Но би трябвало също да вземат поради, че корелацията сред зелените пари и черното злато варира в по-кратки времеви интервали, съгласно факторите, които имат преобладаващо въздействие върху всеки от двата класа активи. И в случай че акцентът в сегашната реалност е върху петролните доставки поради войната в Близкия изток, на следващия ден фокусът може да се измести към по-слабо ползване в отговор на по-стриктната парична политика, която повишава разноските.

Иронията в тази ситуация е, че даже цените на петрола да паднат, това няма да е задоволително, с цел да смъкват намалят доста щатския $. Защото, в случай че световните вложители плануват по-големи опасности от криза, те усилват вложенията си в ликвидни щатски активи каквито са държавните скъпи бумаги.

Техните покупки по предписание поддържат $ по време на стопански спад. Което значи, че продължаващата слаба функционалност на американската администрация и паниките от растящия щатски дълг, могат да доведат до друга евентуална смяна на връзките, този път – сред икономическите цикли и търсенето на щатски държавни скъпи бумаги, като зелените пари ще са отражение на резултата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР