С разширяването на санкциите на САЩ през 2019 г. китайският

...
С разширяването на санкциите на САЩ през 2019 г. китайският
Коментари Харесай

Китай с хитър ход, който засяга операционните системи

С разширението на глобите на Съединени американски щати през 2019 година китайският колос Huawei Technologies се сблъсква с казуса за заменяне на вноса освен в региона на хардуера, само че и в региона на софтуера. Създадените от компанията операционни системи HarmonyOS и EulerOS, както стана известно, ще бъдат разпространявани от управляващите на родния за Huawei Шенжен, с цел да преминат съвсем напълно общинските организации и институции към тяхното потребление до 2025 година.

Както отбелязва South China Morning Post, това стана известно предишния петък след изказвания на общински чиновници, отговарящи за политиката в региона на индустрията и осведомителните технологии. Целта на градските управляващи в Шенжен е до 2025 година да се отстрани зависимостта от непознати операционни системи в основни сегменти на общинската инфраструктура, излиза наяве от техните изказвания. Дотогава най-малко 10 бранша на локалната стопанска система и най-малко 100 сдружения със седалище в Шънджън ще би трябвало да преминат към HarmonyOS и EulerOS. Първи ще го създадат водните, транспортните и просветителните институции в града. Успоредно с това промишлените предприятия, финансовите организации, енергийните компании и здравният бранш ще бъдат насърчавани да употребяват тези платформи.
-->
Точният брой на фирмите, които ще преминат към операционните системи на Huawei, не се оповестява. До 2025 година най-малко 40 % от новите общински оператори на сериозна осведомителна инфраструктура ще би трябвало да преминат към EulerOS. Мобилната платформа HarmonyOS също има " значимо място " в екосистемата на смарт устройствата в Китай. Според Counterpoint Research делът на HarmonyOS на китайския пазар на операционни системи е повишен до 8% през първото тримесечие, спрямо 1% от първото тримесечие на 2021 година Въпреки това Гугъл Android държи 72% през първото тримесечие на тази година, до момента в който Apple iOS съставлява 20% от китайския пазар. Четвъртата версия на HarmonyOS се чака да дебютира тази седмица.

Досега операционната система EulerOS е натрупала 430 милиона съоръжения в 130 страни и райони. Тя е основана на Red Hat Enterprise Linux, която се смята за най-популярния търговски вид на дистрибуцията Linux, конфигуриран на към половината от сървърните системи през 2019 година Властите в Шънджън показват и вяра, че операционните системи на Huawei ще намерят по-широко приложение отвън Китай в страните от БРИКС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР