С разбиране и симпатия към позицията на Българската православна църква

...
С разбиране и симпатия към позицията на Българската православна църква
Коментари Харесай

Руският патриарх Кирил симпатизира на позицията на БПЦ за Истанбулската конвенция

С схващане и благосклонност към позицията на Българската православна черква по отношение на Истанбулската спогодба се отнася съветският патриарх Кирил. Това съобщи той в изявление пред български медии, представен от БНР.

Припомняме, от Българската православна черква не поддържат ратификацията на Истанбулската спогодба . Мнението на членовете на Светия Синод е, че Конвенцията води до духовна гибел.

 Истанбулската спогодба води до духовна гибел, предизвестява Светият синод
Истанбулската спогодба води до духовна гибел, предизвестява Светият синод

Всеки разумен християнин е срещу насилието

Патриарх Кирил е удовлетворен, че и Русия не е подписала и утвърдила документа . " Този документ заявява, че намесата в фамилията от страна на съответните организации е панацея против фамилното принуждение и насилието над дамите . Категорично сме срещу това ", съобщи патриархът на Москва и Цяла Русия.

По думите му Истанбулската спогодба планува отношение към еднополовите съюзи както към фамилиите , а православната черква изрично не приема тези съюзи по богословски съображения.

 Руският патриарх Кирил идва в България
Руският патриарх Кирил идва в България

Очаква се да дойде при започване на март

Очаква се съветският патриарх да дойде на 2 март за присъединяване в честванията по случай 140-ата годишнина от Освобождението на България от турско иго.

Според съветския патриарх Кирил църквата оказва помощ и за освобождението на индивида от робството на насажданите от всеобщата просвета нови идоли . Според него политическата независимост не е задоволителна, тъй като не подсигурява същинската независимост на духа: " Човек може да бъде политически свободен и в същото време в плен на модата, на лъжливи полезности , на някакви идеали, нападателно насаждани от медиите и от всеобщата просвета ", счита патриарх Кирил.

Според него християнството дава опция на индивида да прави оценка протичащото се към него, да остане свободен и да прави оценка протичащото се, изхождайки от християнските си убеждения . " Ако църквата се оправи с тази задача, доста ще помогне на актуалния човек да остане свободен. А това значи да запазим вярата за пълностоен живот , тъй като материално богатият и духовно неразполагаем човек не може да бъде благополучен ", съобщи съветският нравствен водач.

 Радев уверен, че връзките ни с Русия са подкопани от прехода
Радев уверен, че връзките ни с Русия са подкопани от прехода

Държавният глава има вяра, че ще преживеят „ политическата зима “

Той призна, че множеството младежи в Русия не вървят на църква. Патриарх Кирил счита, че богословските връзки с другите християнски църкви са в интервал на застой и не вижда вероятност за прогрес в скоро време.

По думите му виновността за това не е на православните : " Постоянно споделяме на нашите протестантски братя, че би трябвало да има повече независимост и мощ на духа, с цел да споделяме " не " на мощните на деня. Православните са се научили да споделят " не ", тъй като сме имали доста сложна история, в това число на връзките с властта . За страдание в протестантския свят следим капитулация на главните християнски хрумвания пред демократичните метафизичен подходи към личността на индивида ".

Според него макар непреодолимите към този момент богословски разлики обаче, остават сфери на положително съдействие на православните с католиците и протестантите . " В момента се основава разговор сред православната, католическата черква и протестантските църкви за оказването на филантропична помощ в Сирия ".

Относно обстановката в Украйна патриарх Кирил описа за гонения на православните християни в Украйна . По думите му там посредством принуждение са овладени 50 храма . А локалните управляващи и националистическите сили назовават каноничната Украинска православна черква " черква - окупатор ".

" Ситуацията е чудовищна. За страдание не съм чувал рецензии към Украйна за нарушение на човешките права и религиозните свободи . Според него Украинската православна черква е единствената евентуална миротворческа мощ в разграничената страна, тъй като нейната енория е и на изток, и на запад, и в центъра.

Патрирах Кирил е безапелационен, че в модерна Русия църквата е отделена от страната, която по никакъв метод не се меси в църковните каузи. В предишното от името на църквата е говорел императорът, а църквата е мълчала. " Обществото не е чувало гласа й по най-важните злободневни въпроси. Това е резултат от цезаропапизма. След това е настъпило тежкото време на гоненията. За никакъв цезаропапизъм не е ставало дума. Ставало е дума за оцеляване. Знаете, че стотици хиляди мъченици са починали на територията на някогашния Съветски съюз, запазвайки верността си към църквата и православната религия ", сподели съветският патриарх в изявление за български медии .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР