С промените в Закона за ДДС наред с повишаването на

...
С промените в Закона за ДДС наред с повишаването на
Коментари Харесай

Народът побесня! Нови промени в закона за ДДС – 10 лв. глоба, ако не си вземете касовата бележка

С измененията в Закона за Данък добавена стойност наред с повишението на редица наказания за неспазване на наредбите на закона, се завишава и санкцията за потребителите, които не вземат касовата си записка и не я съхраняват до напускането на обекта.
Малцина консуматори са наясно, че имат такова законово обвързване, по този начин както търговецът е задължен да записва продажбите на касов уред и да издаде касов бон. От години санкцията за клиентите, които не изпълнят това свое обвързване да запазят до напускането на комерсиалния обект касовата си записка, е 5 лева Тя се събира на място с разписка от данъчните инспектори, влезнали в обекта на инспекция. Доколко обаче се вършат такива инспекции и се постановат санкции и на клиентите за липса на касова записка, е много подозрително.
Въпреки това от следващата година тази санкция ще нарасне двойно до 10 лева, плануват измененията в Закона за Данък добавена стойност, импортирани от държавното управление в Народното събрание.
Двойно се завишават и санкциите за търговците, които не издават касови бележки. За физическите лица глобата скача на 200 до 1000 лева, а за юридическите – на 1000 до 4000 лева
Финансовият министър Асен Василев предложи някои много екзотични хрумвания за принуждаване на търговците да записват продажбите си. Една от новите разпореждания планува, когато търговецът не издаде касова записка от фискално устройство, получателят да има право да не заплати цената на стоката или услугата. Първоначално концепцията бе това да важи единствено за заведенията, само че в последна сметка бе разпростряно за всевъзможни бизнеси и провокира много разногласия до какви проблеми сред консуматор и търговец може да докара.
Друга данъчна смяна планува потребителите да събират и записват в Национална агенция за приходите касови бележки, против които след това да може да употребяват рабат от налозите върху приходите си в размер на 0.5% от заплатения Данък добавена стойност, само че не повече от 100 лева месечно. Сметките демонстрират, че потребителите би трябвало да заявяват десетки хиляди касови бележки месечно, с цел да почувстват осезаемо данъчната отстъпка. Ако цяла една заплата от 2000 лева бъде изхарчена и всички касови бележки се записват в Национална агенция за приходите, отбивът от налога върху приходите ще бъде единствено 2 лева, написа СегаБГ.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР