С промени в Кодекса за социалното осигуряване, приети на първо

...
С промени в Кодекса за социалното осигуряване, приети на първо
Коментари Харесай

Изненада! Кое ще се признава за стаж за пенсия

С промени в Кодекса за общественото обезпечаване, признати на първо четене, се дава опция пандизът и наборната военна работа за репресираните лица да се признават за автентичен стаж за пенсия.

Законопроектът бе препоръчан от Движение за права и свободи и бе подсилен със 131 гласа " за ", 31 - " срещу " и 38 " въздържал се ". " За " гласоподаваха народните представители от " Демократична България ", ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Български напредък " и 20 депутати от " Продължаваме Промяната ". " Против " бяха депутати от групите на " Възраждане ", част от " Българска социалистическа партия за България " и част от " Продължаваме Промяната ". С " въздържал се " гласоподаваха 18 от депутатите на левицата и 20 от депутатите на Политическа партия, заяви Българска телеграфна агенция.
-->
От името на вносителите законопроектът бе показан от Севим Али, който уточни, че постоянната наборна военна работа е била обвързване на всички лица, подлежащи на такава работа и с препоръчаните промени ще се в профил неравнопоставеността при ценене на автентичен стаж на тези лица, както и на лица, които са оправдани, интернирани, изселвани.

В хода на дебата Искрен Арабаджиев от ПГ " Продължаваме Промяната " уточни, че те не поддържат законопроекта, защото е задоволително, че на тези лица им се признава осигурителният стаж. Не е редно, означи депутатът и уточни, че пенсия ще получават хора, които не са правили осигурителни вноски. Народният представител добави, че става дума за към 2000 души, чиято пенсия би била към 314.50 лева, а средствата, които ще са нужни, ще са сред седем и осем милиона на годишна база. Той прикани да се реши тази неправда по отношение на дребна част от сънародниците ни.

Георги Гьоков от левицата настоя, че се вземат решение политически проблеми посредством обществената система. Няма по какъв начин да продължава това повече. Аз не споделям, че тези хора не са потърпевши, не споделям, че те не би трябвало да имат права, само че за какво решаваме този проблем на тези хора посредством обществената система, попита Гьоков.

Мустафа Карадайъ разяснява, че законопроектът планува две промени, с които се пробват да уредят използването на друго пояснение от страна на администрацията, по отношение на трайната процедура на Върховния административен съд, който недвусмислено в своите решения акцентира, че времето на наборна стаж се признава за застрахователен стаж от трета категория. Карадайъ изясни, че точно това не се признава от администрациите, с мотив че е записано автентичен стаж наложително.

Той уточни, че става въпрос на тълкувание и непрестанна битка с чиновника, за едното право и то на репресирани хора. Днес към този момент 33 години живеем в народна власт, с помощта на цената, която те заплатиха за тази народна власт, някои заплатиха тази цена с живота си, други със здравето си, трети заплатиха тази цена със свободата си, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи.

Костадин Костадинов, ръководител на ПГ " Възраждане ",заяви, че няма да поддържат тази корекция в КСО. Тома Биков от ГЕРБ-СДС съобщи, че ще поддържат предлагането на Движение за права и свободи, защото е обикновен жест освен към хората, претърпели Възродителния развой, само че и към всички, изгубили човешките си права през тези години.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов ( ГЕРБ-СДС) обърна внимание, че е един от тези, които доста добре помнят Възродителния развой. По думите му тогава доста българи са се срамували от това, което се е случвало. До през днешния ден аз не съм изискал опрощение от целия български народ, и то е единствено тъй като живях сред почтени български жители, които нямаха никаква виновност, сподели той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР