С продължаващото развитие на скандала с Facebook и Cambridge Analyticа,

...
С продължаващото развитие на скандала с Facebook и Cambridge Analyticа,
Коментари Харесай

Хиляди приложения в Android проследяват незаконно деца

С продължаващото развиване на абсурда с Фейсбук и Cambridge Analyticа, поверителността на персоналната информация на потребителите още веднъж се оказа в светлината на прожекторите на публичното внимание. Разбира се, това е значим въпрос, на който доста хора обръщат внимание и без специфична причина, само че бъркотията, която сътвори най-голямата обществена мрежа, сложи изразителен акцент върху тази тематика. Истината е обаче, че Фейсбук не е единствената компания, която от време на време става обект на остри рецензии поради неприкосновеността на персоналния живот на потребителите. В този ред на мисли, Гугъл също не остава отвън съмнение по отношение на методите, по които употребява събираните персонални данни, още повече, че интернет колосът има подобен бизнес модел с този на обществената платформа – направете артикул, който всеки би желал да употребява, дайте го на хората беzплатно и събирайте персонални данни, които да обслужват целенасочени реклами.

Прочетете още: Как да скриете IP адреса си

Но за разлика от Фейсбук, Гугъл всъщнос т има доста добър опит, когато става дума за отбрана на персоналните потребителски данни, които събира. За страдание, компанията показва доста по-лоши резултати, когато става въпрос за попречване на злоупотреби на трети страни . Подобни образци в предишното има доста, само че последното изобретение несъмнено е едно от най-тревожните.

Apple и Гугъл имат и експлоатират двете най-популярни мобилни платформи в света, като разчитат на радикално разнообразни тактики. Apple затваря платформата си за непознати хардуерни компании и постанова строги ограничавания и изчерпателен развой на разбор на приложения на трети страни, популяризирани посредством App Store. На другия завършек на спектъра стои Гугъл, д авайки свободен достъп до Android и на други производители на смарт телефони и то гратис. Гугъл също по този начин е доста по-слаб в дисциплината в своя магазин за приложения - Гугъл Play. Тези нестабилни политики са вкарвали компанията нееднократно в проблематични обстановки.

Най-новият образец за това по какъв начин разпоредбите на Гугъл могат евентуално да навредят на потребителите на Android е открит неотдавна от откриватели от Международния институт по компютърни науки (ICSI). В ново изследване, озаглавено " Няма ли някой да мисли за децата? ", откривателите са безапелационни, че “магазинът на Android е дом на хиляди приложения, които нерегламентирано наблюдават избрани консуматори.” Разбира се, концепцията, че приложение за Android може да ви наблюдава, не е нищо ново. Защо тогава това ново изследване е толкоз обезпокоително? Отговорът е елементарен - откривателите на ICSI откриват, че избрани приложения наблюдават дребни деца.

Ето и обобщение от изследването на откривателите:

“Нашият екип показва мащабируема рамка за динамичен разбор, която разрешава автоматизирана оценка на поверителността на приложенията за Android. Използваме тази система, с цел да проучваме спазването от страна на мобилните приложения на Закона за отбрана на поверителността на децата онлайн (COPPA), който е един от дребното строги закони за дискретност в Съединени американски щати. Въз основа на нашия автоматизиран разбор на 5,855 от най-популярните безвъзмездни приложения за деца, болшинството евентуално нарушават COPPA, основно заради потреблението на принадлежности за разработка на програмен продукт (SDK) от трети страни. Макар че доста от тези комплекти оферират варианти за настройване, които да зачитат COPPA, като деактивират следенето и поведенческите реклами, данните ни демонстрират, че по-голямата част от приложенията не употребяват тези функционалности. По-лошо е, че 19% от приложенията за деца събират идентификатори или друга информация, идентифицираща потребителите, посредством SDK, чиито условия за прилагане не разрешават напълно използването им в приложения, ориентирани към деца.”

В резултатите от проучването има още няколко тревожни открития. То да вземем за пример открива, че 40% от изследваните приложения споделят персонална информация на деца по несигурни канали , 39% нарушават изискванията на Гугъл по отношение на непрекъснатите идентификатори, 19% споделят частна информация с услуги на трети страни, които не се употребяват в приложения за деца , а 5% другар данни за физическото местоположение на децата или данни за контакт, без да получат единодушие от техните родители.

" Тези проблеми са извънредно съществени иводят до това децата да бъдат изложени непрекъснато на целенасочена реклама и автоматизирано профилиране , което може да е нелегално ", безапелационен е съавторът на отчета Серж Егелман. От Гугъл към момента не са коментирали изследването.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР